Mata fåglar med bröd – bra eller dåligt?

publicerad 12 februari 2022
- av Sofie Persson

Att mata eller inte mata – fåglar med bröd – det är frågan. Det korta svaret är att det bästa egentligen är att ge dem något annat att äta.

Att mata vilda fåglar med brödbitar är något som människan sysslat med i många år och för många är det ett trevligt sätt att skapa en relation till naturen och djurlivet. På senare år har det dock diskuterats flitigt huruvida bröd faktiskt är bra för fåglarna eller inte. Många säger att bröd är helt okej att använda som matning samtidigt som andra menar att det rentav kan vara farligt för fåglarna.

Bröd är näringsfattigt

Vissa menar att bröd sväller i fåglarnas magar och att det därmed kan orsaka skada på dem, i värsta fall döden. Detta ska dock vara en myt och inte stämma, skriver Land.se. Likaså gäller för okokt ris, som man ofta slänger ut vid bröllop, som man i årtionden sagt sväller i fåglarnas magar för att sedan orsaka en plågsam död – något som också ska vara en ren myt.

Däremot är bröd näringsfattigt, påpekar Lotta Berg, veterinär och professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet och ordförande för Birdlife Sverige.

Bröd och bullar och sånt innehåller mest tomma kalorier och inte mycket näring. Det är inte farligt att lägga ut lite brödsmulor, men det ger knappast fåglarna något, sade Berg.

Kan utveckla defekt på vingarna

Om fåglar äter mycket bröd finns det därför en risk att de missar andra viktiga mineraler och vitaminer, vilket i sin tur kan leda till en risk att fåglarna exempelvis får missbildade vingar. Så kallade ”änglavingar” är en defekt som gör att vingarna växer fel och innebär att fågeln inte kan flyga. Enligt Andreas Forsman, som arbetar vid Stockholm Vildfågel Rehab, kan en felaktig kost göra att fåglarna utvecklar defekter på vingarna.

Det som händer är att fåglarna väljer brödet framför deras ordinarie föda, vilket gör att de inte utvecklas på rätt sätt. Skelettet blir mjukt och de kan så småningom utveckla en missbildning på vingen, så kallad änglavinge, säger Forsman till Mitt i Stockholm.

Att fåglar får i sig lite bröd är dock inte farligt i sig, men undvik mögligt bröd – det kan däremot vara farligt för dem. Kom också ihåg att fåglarna klarar sig utan bröd – det är inte nödvändigt för dem för att överleva. Det bästa är dock att mata med andra saker.

Vid matning under vintern till sjöfåglar rekommenderar man istället:

  • Havre- och kornkross
  • Sallad
  • Fågelfrön (Dock ej oskalade fågelfrön då skalet kan skada fågeln)
  • Vindruvor

Stockholm Vildfågel som kommer med tipsen rekommenderar samtidigt inte att mata sjöfåglar under sommaren, då har de gott om mat. Under vintern är det dock mer ont om mat.

Ofta kan man exempelvis se många gräsänder samlas kring stora vattendrag, anledningen till att det är så många är för att de föds upp i jaktsyfte – men sedan skjuts det inte lika många. Dessa änder har inte lärt sig om flyttning och många blir därför kvar under vintern.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!