Sverigedemokraterna ställer sig nu positiva till en svensk Natooption – alltså att Sverige snabbt ska kunna ansluta sig till den globalistiska försvarsalliansen i framtiden. Beskedet hyllas av Moderaterna och Centerpartiet som ser det som ett viktigt steg närmare ett svenskt Nato-medlemskap.
En Natooption innebär inte per automatik att Sverige ska gå med i Nato – men att landet ska förbereda sig för att i framtiden snabbt kunna ansluta sig. Sverigedemokraterna har tidigare varit motståndare även till detta.
Att partiet nu har svängt gör att riksdagens försvars- och utrikesutskott valt att fatta beslut om tillkännage att regeringen nu ska införa Natooptionen i sin säkerhetspolitiska linje, skriver skattefinansierade SVT. Detta eftersom det för första gången någonsin nu finns en majoritet till stöd för optionen.
SD:s försvarspolitiske talesperson Roger Richtoff kommenterar svängningen med att man vill göra det lättare att samarbeta militärt med Finland och att det är detta som är det viktiga.
– Vi strävar efter att på sikt ingå ett försvarsförbund med Finland, vi ser det här som ett naturligt sätt att ta ett steg mot ett sådant försvarsförbund, säger han och menar vidare att man inte ändrat uppfattning om medlemskap i själva försvarsalliansen.
Beskedet hyllas av landets borgerliga partier som länge har lobbat för ett Natointräde och ser SD:s svängning som en mycket viktig del i vägen dit. Partiledaren Jimmie Åkesson bekräftar också att partiet vill ”hålla alla dörrar öppna samtidigt” och att man aldrig vet ”vad framtiden erbjuder”.
– Att Sverige ska göra som Finland och uttala en Natooption, alltså att det ska finnas en möjlighet att söka medlemskap i Nato, är något vi har krävt i flera år, säger Kerstin Lungren, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet.
Även Moderaternas ledare Ulf Kristersson är mycket nöjd med SD:s svängning och kallar det inträffade för något ”Historiskt” och att Sverige ”i klartext berättar för omvärlden att när vi själva vill, kan ansöka om ett fullvärdigt medlemskap i Nato”. Kristersson hävdar vidare att det är av yttersta vikt att gå med i Nato för att öka ”säkerheten i vårt närområde” och att han förväntar sig att regeringen nu kommer att förespråka denna linje då en majoritet nu finns.