De borgerliga regeringspartierna och Sverigedemokraterna låter under onsdagen meddela att man inleder en ”storsatsning” på rättsväsendet och skjuter till ytterligare miljarder.
Ett förslag för att locka fler att bli poliser är att dessa ”under vissa förutsättningar” ska kunna slippa betala sina studielån – och på sikt vill SD se en helt betald polisutbildning.
”Regeringen och Sverigedemokraterna genomför en stor omläggning av rättspolitiken för att återupprätta tryggheten i Sverige. För att genomföra omläggningen gör regeringen omfattande satsningar på hela rättsväsendet”, proklamerar man stolt.
”Genom ytterligare tillskott i budgetpropositionen för 2025 beräknas rättsväsendet växa från 69 till 100 miljarder kronor under åren 2023–2027. Regeringens nya reformer för rättsväsendet i budgetpropositionen för 2025 motsvarar 3,45 miljarder kronor”, förkunnas det vidare.
Under en pressträff poängterar företrädarna för Tidöpartierna att man bland annat vill att det ska utbildas fler svenska poliser, att de ska bli bättre på att bekämpa brott och att Säpos förmåga att ”reducera hot från extremism och främmande makt” ska stärkas.
Man vill också fortsätta bygga ut kriminalvården och ge ökade resurser till domstolarna ”för att bekämpa den allvarliga brottsligheten, men även de brott som påverkar människors vardag”.
– Sverige hanterar tre parallella hot mot vår inre säkerhet. Det är terrorism och våldsbejakande extremism, statliga aktörer som på olika sätt agerar fientligt mot Sverige och den systemhotande organiserade brottsligheten, hävdar justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Steg mot betald polisutbildning
En åtgärd som föreslås för att locka fler svenskar att bli poliser är att dessa helt enkelt får sina studielån avskrivna om de sköter sig.
– Polisaspiranter ska kunna få studielån återbetalda eller avskrivna under vissa förutsättningar och villkor, uppger SD-ledaren Jimmie Åkesson och SD hoppas på sikt återgå till en betald polisutbildning – något som polisen själva förespråkar.
– Det här är ett steg i den riktningen, menar han och förklarar att en förhoppning är att förändringen ska leda till att även svenskar som redan yrkesarbetar eller har utbildat sig ska våga byta karriär och bli poliser istället.
Han vill dock inte svara på huruvida det i framtiden kan bli aktuellt med avskrivna studielån och liknande även för andra utbildningar kopplade till bristyrken.