Svenska medier normaliserar surrogatmoderskap

publicerad 3 januari 2024
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Svenska nyhetsmediers rapportering gällande surrogatmoderskap är ofta positivt vinklad, visar en ny kartläggning från Sveriges Kvinnoorganisationer. Samtidigt nämner 60 procent av inslagen inte att surrogatmoderskap är otillåtet i Sverige.

Under perioden 2020 till 2022 visade kartläggningen att endast omkring nio procent granskade inslag behandlade surrogatmoderskap kritiskt, medan närmare 70 procent tenderade att normalisera fenomenet. Omkring 21 procent av inslagen bedömdes som balanserade i sin framställning, enligt paraplyorganisationen.

Svenska medier normaliserar surrogatmoderskap, vilket i förlängningen kan bidra till att öka efterfrågan på handeln med kvinnors kroppar. Vi efterlyser korrekt, opartiskt och saklig rapportering om surrogatmoderskap som skildrar och ger utrymme åt de kvinnor som bär och föder barnen, säger Nathalia Guaje, sakkunnig inom SRHR på Sveriges Kvinnoorganisationer, i ett pressmeddelande.

Vidare sker rapporteringen i 45 procent av fallen utifrån de beställande föräldrarna och 18 procent utifrån surrogatmödrarna. Kartläggningen visar också att man ofta utelämnar viktig information, exempelvis att det är otillåtet med surrogatmoderskap i Sverige. Vidare nämns sällan villkoren för surrogatmodern.

I kartläggningen omfattades 102 artiklar och inslag i SVT, TV4, Sveriges Radio, DN, SvD, Aftonbladet, Expressen och Göteborgs-Posten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!