Svenska kraftnät planerar för kontrollerade strömavbrott

publicerad 26 juli 2022
- av Jan Sundstedt

Det statliga affärsverket Svenska kraftnät håller på att ta fram planer för planerade strömavbrott. Planerna kan aktiveras vid akut effektbrist – något som för första gången kan ske redan nu i höst, och det är södra Sverige som ligger sämst till.

Den pågående energikrisen och bristen på el torde inte ha gått mången näsa förbi. Sommarens elpriser slår alla tidigare kända rekord. Det dagliga spotpriset på el i Skåne pendlar den här veckan mellan 84 öre och 2:79 kronor per kilowattimme – betydligt högre än i Norrland.

Enligt vissa bedömare kommer den annalkande vintern att få den föregående att te sig som en promenad i parken. Priser på mellan 5-10 per kilowattimme, i elområde 3 och 4, ses inte längre som en dystopi utan snarare som en högst påtaglig realitet och risk.

Svenska kraftnät har mot denna bakgrund börjat planera för kommande scenarier och har således, tillsammans med Sveriges grannländer, börjat ta fram planer för hur man ska agera i samband med vissa kritiska situationer, som exempelvis akut effektbrist.

När efterfrågan överstiger tillgången till el så kommer de regionala elbolagen att förvarnas om att aktivera planer för så kallad styrel. Vid sådana tillfällen kommer elnätsbolagen först att koppla bort icke samhällsviktiga funktioner. Detta enligt rapporten ”Kraftbalansen på den svenska elmarknaden” från Svenska kraftnät.

Vi har aldrig tidigare kopplat bort förbrukning i Sverige till följd av för låg elproduktion. Det kan komma att ske för första gången nu i höst, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät.

Han vill tona ner dramatiken och jämför med att det då och då sker elavbrott av andra skäl utan att det får några större följder.

– Det ligger egentligen ingen större dramatik i att enskilda hushåll kopplas bort från elnätet någon timme till följd av effektbrist. Det sker ju elavbrott varje år på vissa platser i landet till följd av fel i lokalnätet. Det brukar vara ett överkomligt problem, säger Niclas Damsgaard vidare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!