Inrikes

Svenska forskare ger ut ”klimatsmart” kokbok med insekter

Projektets gastronomiska kreatör Johanna Gerberich.

I flera års tid har forskare tryckt på för att svenskar och européer ska äta mer insekter som ett påstått mer klimatsmart alternativ till kött. Nu har forskare vid Kristianstad gett ut en kokbok fylld med insektsrecept där läsaren uppmanas laga mat med mjölmaskar, syrsor och gräshoppor.

– Vi har tagit ett helhetsperspektiv och fått en hel del ny kunskap, inte bara om hur och vad vi kan göra med insekter som ingredienser utan vi har även testat förpackningslösningar och processer som behövs för att insekter ska kunna bli aptitliga, näringsrika och attraktiva livsmedel, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad i ett pressmeddelande.
Man tror att syrsor, mjölmaskar och gräshoppor är de insekter som har störst chans att bli etablerade livsmedel och förekommer därför i recepten. Enligt forskarna är insekterna ”välsmakande” och ska fungera som ”inkörsport” för svenskar som vill äta mer insekter. Insekterna går bra att äta till både frukost, fika och fest, menar man vidare.

– Recepthäftet sammanfattar vad vi kommit fram till i forskningsprojektet ganska bra. Och sedan ger det folk ett hum om hur man kan använda insekter. Precis som nöt-, fläsk- och lammkött smakar olika smakar också insektsarter olika. Mjölmask smakar nötaktigt och har smak av umami och cerealier. Syrsa smakar som popcorn med en touch av kyckling och umami, säger Johanna Gerberich adjunkt i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad och projektets gastronomiska kreatör.

Det är ännu inte lagligt att sälja insekter som livsmedel i Sverige, men forskarna tillägger att man som konsument samtidigt kan köpa insikter från  ”det stora utbud” som finns i våra grannländer och i andra delar av världen.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!