Stefan Löfven: Grovt kriminella barnamördare är ”smågangstrar”

publicerad 4 september 2020
- av Per Nordin
Stefan Löfven beskrev mördare som "smågangstrar".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Gängbrottsligheten ökar i Sverige och blir allt mer våldsam. När statsministern skulle kommentera våldsvågen valde han dock att beskriva förhärdade mördare som ”smågangstrar”, ett ordval som snabbt fick massiv kritik.

– Det är fullständigt oacceptabelt att sådana här smågangstrar och ligor begränsar människors frihet, säger statsminister Stefan Löfven (S) till Expressen angående de invandrargäng som mördat ett flertal personer under de senaste månaderna.

Det är heller inte bara andra gängmedlemmar som skjuts ihjäl utan också oskyldiga, exempelvis den 12-åriga flicka som i augusti dödades i Botkyrka. Även i andra städer som i Göteborg märks gängens dominans allt mer och de har satt upp vägspärrar där de kontrollerar vilka fordon som passerar in och ut.

Förutom att beskriva de extremt våldsbenägna invandrarna som ”smågangstrar” som hävdar Löfven att Socialdemokraterna vill förstärka polisen och att man har höjt ett 50-tal straff, samt gett polisen ökade möjligheter att övervaka de kriminellas förehavanden och kartlägga dem. Han menar dock att det inte bara är polisens jobb utan alla svenskars ansvar att bekämpa brottsligheten.

– Det är det polisen själva säger: Det här är en uppgift för hela samhället. Polisen ska göra sitt och måste vara hårda här och nu, det ska vi vara, men vi måste också se till att de unga som dras in i de här kriminella nätverken inte lockas dit.

Statsministern vill inte prata om specifik invandrarbrottslighet utan hävdar istället att ”till en stor del så handlar det också om klass” och poängterar att mord ”aldrig är acceptabelt”. Någon tydlig plan för att få bort den importerade invandrade brottsligheten tycks dock inte finnas.

Många är kritiska mot statsministerns utspel, däribland Moderaternas ledare Ulf Kristersson som enligt egen utsago tar sig för pannan när han hör hur Löfven använder uttrycket ”smågangstrar” om grovt kriminella som mördar barn.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar å sin sida att det är ”småaktigt” och ”inte statsmannamässigt” att märka ord.

– Han säger att han inte ser någon koppling mellan integrationsmisslyckande, invandring och brottsligheten överhuvudtaget. Utan att det skulle handla om klass. Att grabbar som åker omkring i dyra bilar med dyra klockor skulle handla om klass. Det är helt ofattbart. Alla andra ser att det är en koppling till dålig integration och att det kommer nya invandrare hela tiden, som gör att integrationen aldrig ens får en chans att fungera, konstaterar Kristersson som själv är partiledare för ett parti som genom åren fått häftig kritik för att ignorera invandringsproblemen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!