Socialdemokraterna offentliggjorde sitt ja till Nato

Det nya kalla kriget

publicerad 16 maj 2022
- av Isac Boman
S-ledaren Magdalena Andersson tillsammans med sin socialdemokratiska kollega Sanna Marin, Finlands statsminister, på ett möte i Tyskland för att diskutera ländernas Nato-anslutning.

Som väntat går Socialdemokraterna nu ut med att man vill ge upp Sveriges 200 år av militär alliansfrihet till förmån för att ansluta till Nato. Resten av processen ska “debatteras” i riksdagen men väntas som tidigare framförallt handla om formalia.

Både Finland och Sverige kan komma att lämna in sina ansökningar till den USA-dominerade militärpakten redan under måndagen.

Från Natos sida uppger generalsekreterare Jens Stoltenberg att man redan ser över möjligheterna att omgående skicka militära styrkor till de nordiska länderna.

Vi kommer att undersöka olika sätt att erbjuda säkerhetsgarantier inklusive ökad Natonärvaro i regionen, säger Stoltenberg.

Ryssland, som har en lång gräns mot Finland, har betonat att man inte är intresserade av konflikt med de nordiska länderna – men att man inte kan se andra alternativ än att vidta militära åtgärder mot Finland och Sverige om man som aviserat väljer att försöka ansluta till Nato. Från den svenska och finländska politiska ledningens sida uppger man samtidigt att motivet till anslutningen är att minska risken för krig i Norden.

Försvarsministern Peter Hultqvist menar själv att han tidigare varit emot Nato, men berättar att han “ändrade sig” efter ett toppmöte i Helsingfors med Finlands president Sauli Niinistö samt en rad svenska företagsledare. Däribland återfanns Jacob Wallenberg som bland annat varit medlem i styrkommittén för det beryktade maktnätverket Bilderberggruppen och även är medlem i den Rockefeller-grundade tankesmedjan Trilaterala kommissionen. Noteras kan i sammanhanget att statsminister Magdalena Andersson är profilerad i liknande globalistiska forum och även personligen står nära Wallenberg-familjen.

Andersson själv uttrycker inga större krav på en Nato-anslutning annat än att man helst inte ser att militäralliansen placerar ut kärnvapen i Sverige, även om man heller inte kräver några absoluta garantier för detta.

Där säger vi socialdemokrater att om Sverige blir medlemmar då ska vi göra samma uttalanden som Norge och Danmark har gjort, nämligen att man inte vill ha kärnvapen och fasta baser på sitt territorium. Det är också något som har respekterats av Nato, säger Andersson.

Enligt uppgifter i Schibsted-tidningen Svenska Dagbladet kan regeringen redan på måndag besluta att lämna in en ansökan, men att man inväntar den finska riksdagens beslut så att man kan lämna in sina ansökningar tillsammans till militäralliansen.

Riksdagen i både Finland och Sverige kommer på måndagen att “debattera” Natofrågan, något som mest väntas handla om formalia. Vänsterpartiet och delvis Miljöpartiet är fortfarande emot en anslutning till militäralliansen, men något politiskt motstånd av betydelse mot planerna på Nato-ansökan väntas inte göras mot regeringens beslut. Folkomröstning i frågan har förkastats av ledande partier med motiveringen att en sådan kan påverkas av “desinformation” – det vill säga opinionsbildning som man menar är finansierad och organiserad av Ryssland.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!