Ryssland: ”Finlands Nato-anslutning kommer att tvinga fram ett svar”

Det nya kalla kriget

publicerad 12 maj 2022
- av Isac Boman
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Beslutet från Finlands politiska ledning att försöka ansluta till Nato mottas med beklagan från Rysslands sida, som upprepar att en finländsk ansökan till den USA-dominerade militäralliansen kommer att tvinga landet att vidta ”militärtekniska och andra” åtgärder.

Finlands politiska ledning meddelar nu att man kommer att göra en formell ansökan för Nato-anslutning på söndag, varpå denna kommer att sändas till riksdagen för att godkännas. Det förväntas nu att ansökan kan skickas in redan på måndag. Ryssland har under lång tid betonat att man ser med stort allvar på att Nato-alliansen även skulle inkludera grannlandet Finland, som har en gräns till Ryssland på över 130 mil.

Finlands anslutning till Nato kommer att orsaka allvarlig skada för bilaterala rysk-finländska relationer och även stabiliteten och säkerheten för Nordeuropa som region. Ryssland kommer att tvingas ta till vedergällningsåtgärder – såväl militärtekniska som andra – för att stoppa hot mot sin nationella säkerhet som nu uppkommer i denna bemärkelse”, skriver det ryska utrikesministeriet i ett uttalande och beklagar att ländernas långa historia av vänskapliga relationer nu ser ut att gå mot ett definitivt avbrott.


Annonser:


Varken Rysslands försäkranden om att det inte överhuvudtaget finns några fientliga intentioner mot Finland eller en lång historia av goda grannskapsrelationer och ömsesidigt gagneligt samarbete mellan våra länder har kunnat övertyga Helsingfors om fördelarna med att behålla en linje av militär alliansfrihet”, konstaterar man.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.