Sexualbrottsoffer blir utan målsägandeadvokat

publicerad 29 juli 2019

Brottsoffer – inte minst sexualbrottsoffer – drabbas hårt av nya regler, som gör att de nekas att ha kvar sin advokat, ett målsägandebiträde, i hovrätten och Högsta domstolen. Det skriver SVT.

Vid Åklagarmyndigheten säger man, att besparingarna går ut över brottsoffer, som har varit utsatta för traumatiska händelser.

Lagen ändrades 2018 rörande vilken rätt brottsoffer har till målsägandebiträden i hovrätten och Högsta domstolen. Om det inte finns särskilda behov kan brottsoffer nekas ett målsägandebiträde.

Risken är då, menar man vid Åklagarmyndigheten, att målsäganden blir helt övergiven, utan någon som förklarar vad som händer och stöttar.

Lagändringen skulle enligt regeringen utnyttja resurserna mer effektivt, eftersom brottsoffer sällan hörs i hovrätten och målsägandebiträden därför ansågs fylla en begränsad funktion.

När det inte finns ett målsägandebiträde är tanken istället att åklagaren skall företräda målsäganden. Men detta är inte egentligen åklagarens roll.

Detta gör att den åtalade kan ha ett par försvarsadvokater medan brottsoffret sitter helt utan stöd. Även vid hovrätterna ser man problemen med den nya lagen.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.