Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill att Sverige ska överväga att återinföra truppminor och klustervapen i försvaret. Förslaget innebär att lämna Ottawafördraget och Klusterkonventionen, vilket väcker debatt och splittrar regeringen i frågan.
Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lyfter fram ”säkerhetsläget i världen” som en anledning till förslaget och framhåller att ett ”förändrat säkerhetsläge kräver nya strategier”.
De båda partierna vill se en utredning om hur truppminor kan användas i försvarssyfte och föreslår även att Sverige lämnar Ottawafördraget, som förbjuder sådana vapen.
– Det finns ingen fred som varar för evigt. Vi vet att Ryssland, Nordkorea och andra antagonister för krig på helt andra sätt som skapar underläge för vår del, säger Aron Emilsson (SD) till skattefinansierade Sveriges Radio Ekot.
Truppminor är en typ av landminor som är förbjudna enligt internationella avtal som Sverige har skrivit under. Partierna vill även undersöka möjligheterna att ompröva förbudet mot klustervapen, med hänvisning till att man menar att dessa vapen skulle kunna ”förstärka Sveriges försvarsförmåga”.
Skarp kritik mot SD:s och KD:s tvärvändning flödar på sociala medier, medan andra jublar över ett möjligt slopande av förbudet.
Expressen tar parti för att Sverige ska lämna Ottawakonventionen och tillåta truppminor.
”Tills dess kan vi inte bakbinda oss själva enligt konventioner som våra motståndare förkastar.” https://t.co/jeioYjjSJB
— Observationsplatsen (@oplatsen) November 30, 2024
KD: ”En försäkring”
Mikael Oscarsson (KD) jämför återinförandet av truppminor med att ha en försäkring.
– Det är avskräckande, om Ryssland vet om att vi har de här vapnen så kanske vi aldrig behöver använda dem, säger Oscarsson.
Moderaterna tar dock avstånd från förslaget och betonar att det inte finns någon pågående process inom partiet för att ändra Sveriges inställning till truppminor och klustervapen.
– Sverige står bakom Ottawakonventionen och Klusterkonventionen, skriver Jörgen Berglund (M), ledamot i riksdagens försvarsutskott, i ett sms till Ekot.
Liberalerna avvaktar
Förslaget har även skapat frågor om hur det påverkar Sveriges internationella åtaganden. Regeringspartiet Liberalerna har än så länge valt att inte kommentera saken, medan övriga partier ännu inte tagit ställning.
Ottawafördraget, som antogs 1997, syftar till att eliminera landminor globalt. Ett flertal stater, bland andra USA, Kina och Ryssland, har emellertid inte undertecknat fördraget.
Sverige har sedan 1997 varit en del av avtalet, och utmärkte sig under lång tid som en förespråkare för fredliga lösningar på internationella konflikter. Sveriges närmast forcerade inträde i den USA-ledda militäralliansen Nato förändrade situationen över en natt.