Sameby vinner – men inte ensamrätt

publicerad 25 januari 2018

Girjas sameby vinner mot staten. Hovrätten ansåg i sin dom att det är samebyn som ska ha rätten att bestämma över jakten och fisket i byns fjällområde och att samebyn har bättre rätt än staten att jaga efter småvilt och fiska i området, men att det inte är fråga om en ensamrätt.

Domstolen ogillade dock Girjas yrkande om rätt att utan statens samtycke upplåta rätt till jakt efter småvilt och rätt till fiske inom samebyns område. Bakgrunden till tvisten är den småviltjakt i fjällområdet som tilläts för allmänheten 1993. Då protesterade samer som hävdade att den känsliga renskötseln riskerade att drabbas.

Girjas sameby, som disponerar marker i ett område i norra delen av Gällivare kommun, kom att representera dessa samers intressen och med stöd av Svenska samernas riksförbund stämde Girjas staten 2009. År 2016 meddelade Gällivare tingsrätt att det är Girjas sameby som har ensamrätt till jakt och fiske inom samebyns område. En dom som svenska staten alltså överklagade.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i MiljömagasinetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.