Risk för äggbrist under påskhelgen

publicerad 6 april 2023
- av Sofie Persson
Årets salmonellautbrott har påverkat svensk äggindustri.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den svenska äggproduktionen har påverkats kraftigt av salmonellautbrotten tidigare i år. Därför kan ägg bli en bristvara under påskhelgen, men förväntas återgå till det normala inom kort.

Efter att Sveriges största äggproducent CA Cedergren haft två utbrott av salmonella i sina äggfabriker i år har omkring 20 procent av den svenska äggproduktionen slagits ut. På grund av detta kan det uppstå äggbrist under påsken, enligt branschorganisationen Svenska Ägg.

Det finns absolut en risk för brist på ägg i påsk. Konsumenter vittnar redan om att det är tomt på vissa ägghyllor och det kan vara så att dessa tillfälliga hål blir svåra att fylla, sade verksamhetsledaren Marie Lönneskog Hogstadius till skattefinansierade SVT i slutet av mars.

Värmlands största äggproducent, Värmlandsägg, som drivs av Hans Forsberg, menar att tillgången på ägg i Sverige just nu ligger på ungefär 70 procent, där 20 procent är borta på grund av salmonellautbrotten och ytterligare tio procent på grund av export.

Äggkonsumtionen brukar öka med ungefär 40 procent under påsken och under veckan har man i flera affärer kunnat se att ägghyllorna gapat tomma. Även hos mindre äggproducenter som exempelvis Storebro Ägg i Vimmerby och Baggetorps gård i Värmland har man sett konsumtionen öka nu inför påsk.

Däremot menar Lönneskog Hogstadius att äggproduktionen är igång igen som vanligt, vilket gör att man åter kan öka tillgången på ägg. Att man hinner få upp den i normalläge till påskhelgen är dock inte att räkna med.

Det är klart att många har nog redan börjat med påskhandeln och det finns en liten risk att vi inte kommer upp i normalt läge till påsk. Men då skulle jag vilja säga att om det är tomt i en butik kan man gå till nästa och då brukar det lösa sig, säger hon till Bonniertidningen DN.

Ica, Lidl, Coop, och Axfood som äger Willys och Hemköp, säger att utbudet påverkas av det tidigare salmonellautbrottet men att man i princip får dagliga leveranser av ägg. Ica menar att det kan skilja sig mellan olika handlare, och konstaterar att det finns brister på vissa sorter.

Efter påsk kommer tillgången på ägg att vara bättre“, skriver Gabriella Ohlzon, pressansvarig för Ica till DN.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!