Salmonella hos äggproducent: 165 000 höns avlivas

publicerad 5 januari 2023
- av Sofie Persson

Ett salmonellautbrott hos Sveriges största äggproducent gör att man nu tvingas massavliva 165 000 friska höns. Samtidigt återkallas ägg som kan vara smittade.

Under veckan har både Coop och Axfood återkallat ägg på grund av risk för salmonella som lokaliserats till CA Cedergren utanför Mönsterås, en av landets största äggproducenter. Salmonellan upptäcktes först i ett prov på sköljvattnet i packeriet på en av avdelningarna.

Då gick man genast ut och provtog djuren. När de provsvaren var klara i måndags spärrade vi av gården, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket till Bonniertidningen DN.

Nu har Jordbruksverket fastslagit att man måste avliva omkring 165 000 höns på grund av smittan. Även om djuren inte är smittade, eller ofta blir särskilt sjuka av salmonella, handlar avlivningen om sanering för att få undan smittan. Det är dock inte första gången CA Cedergren massavlivar djur på grund av smitta. Förra året hade man en brand på gården och året innan ett massivt utbrott av fågelinfluensa som gjorde att man avlivade två miljoner höns. Under 2020 var även företaget under kritik då det framkommit att anställda plågat hönor till döds, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Återkallandet av ägg gäller för Axfoods del Garant, frigående inomhus XL, 6-pack, med bäst före datum 26 januari 2023. Det gäller även för Coop Ägg Frigående inomhus, 12-pack, storlek ML, Coop Ägg Frigående inomhus, 24-pack, storlek M, samt Xtra Ägg Frigående inomhus, 15-pack, storlek S med bäst före datum den 26, 27 och 28 januari.

Salmonellabakterien finns i olika former, men oftast får man lindriga besvär. Ibland kan man vara sjuk utan symptom. Den sprids genom dryck och mat som har hanterats på ett felaktigt sätt, bland annat genom att maten inte är ordentligt kokt eller stekt. De sprids också genom frukt och grönsaker som inte har sköljts ordentligt.

Vanliga symptom är diarré, ont i magen och feber. Oftast blir sjukdomstillståndet inte allvarligt men man bör söka vård om man exempelvis har blod i diarrén eller har svåra magsmärtor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!