Polisen kritiska mot SVT efter utvisningstips

publicerad 22 november 2018

Sveriges Television avslöjade i en nyhetsartikel om vilken tid en större utvisning skulle ske. Avslöjandet ledde enligt polisen till att fler demonstranter och aktivister anslöt sig för att stoppa utvisningen till Afghanistan.

Poliser riktar nu kritik mot SVT för att man genom sitt agerande har försvårat polisens arbete.

Poliskällor som varit i kontakt med NB Nyhetsbyrån riktar hård kritik mot Sveriges Television, SVT. I en nyhetsartikel på SVT:s hemsida angav man vilken exakt tidpunkt som en större utvisning till Afghanistan skulle genomföras. I artikeln kunde man läsa ”Enligt uppgift till SVT avgår ett chartrat plan till Kabul kl 21.40”.

Enligt poliskällorna ledde avslöjandet till att ytterligare aktivister anslöt till protesterna vid förvaret i Märsta i samband med den tidpunkt då transporten till flygplatsen skulle avgå.

Avslöjandet innebar att polisens arbete med att verkställa utvisningen försvårades, av landets statstelevison. Flera poliser har ifrågasatt det lämpliga i SVT:s agerande.

Man konstaterar från polishåll att media naturligtvis skall kunna rapportera om protester och utvisningar, men inte på ett sätt som kan försvåra polisens arbete. En polis jämför tipset från SVT med att Sveriges Radio skulle sända förhandsinformation om polisens aktioner mot organiserad brottslighet i radionyheterna.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.