Örebroläkare lämnar all forskning inom covid-19

publicerad 19 februari 2021
- av Sofie Persson
Jonas F Ludvigsson, professor i epidemiologi.
Jonas F. Ludvigsson, professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet, meddelar nu att han ger upp sin forskning om covid-19. Mobbens hatstorm mot honom, efter de glädjande resultaten att mycket få barn drabbas av coronaviruset och inte heller blir lika sjuka, gör att han oroar sig för sin hälsa.
Professor Jonas F. Ludvigssons har genom sin forskning kommit fram till resultaten att få barn drabbas av coronaviruset och även att få barn behövt intensivvård om de drabbats av covid-19.

Dessa positiva nyheter har dock fått mobben att se rött och Ludvigsson drabbades hårt av hat som en följd av den hätska stämning som mainstreammedia piskat upp kring sina dogmatiska coronanarrativ. Nu har han bestämt sig för att sluta forska och debattera kring covid-19, skriver Läkartidningen.

Jag har tappat sugen för covid-19 – både när det gäller att uttala mig och att forska, så på sätt och vis kan man säga att motståndarna vann lite, säger han till Läkartidningen.

Ludvigsson fick utstå hat på sociala medier och via mejl. Människor påstod att alla dödsfall inom covid-19 var hans fel, att han verkade i rasbiologisk anda och att han är en sjuk människa. Vissa saker har han varit tvungen att polisanmäla, som till exempel att någon beställt varor i hans namn.

Det är klart att debatten eller diskussionen tappar en röst, och kanske – om jag ska vara ärlig – en ganska insatt röst. För det är ju ändå något som jag har forskat på. Men jag väljer att ligga lågt. Jag väljer att inte uttala mig, för jag tycker att priset är för högt att betala. Jag vet inte hur många intervjuer jag har tackat nej till efter studien, och nu har journalisterna slutat ringa.

Ludvigsson betonar att han är rädd att det här ska avskräcka andra forskare och läkare att engagera sig.

Vi läkare borde många gånger hålla en högre profil i debatten för att bidra med vår kompetens och kunskap, och som underlag för beslutsfattare. Det som jag har drabbats av gör naturligtvis inte att det är fler som väljer det spåret.

Denna kritik har drabbat Jonas Ludvigsson hårt och i en intervju med SVT Örebro berättar han att hans hälsa måste gå först.

När man ligger vaken nätter och morgnar och inte kan sova då är det inte värt det. På sätt och vis är det ändå tråkigt för det betyder att den andra sidan har vunnit.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!