Nytt förslag: Minkfarmare får ekonomiskt stöd för avveckling

publicerad 15 september 2023
- av Sofie Persson
Det finns idag ett 20-tal minkfarmar kvar i Sverige.

Regeringen vill avsätta 180 miljoner kronor till minkfarmare som frivilligt väljer att avveckla sin verksamhet. Stödet gäller om man avvecklar pälsproduktionen under 2024 och 2025.

I regeringens nya budgetpropositionen föreslås att företagare som frivilligt avvecklar sin verksamhet med minkuppfödning för pälsproduktion under 2024 och 2025 ska få ekonomisk stöd.

Man menar att det finns “utmaningar” när det gäller minkuppfödning, bland annat pekar regeringen på de förebyggande åtgärder som infördes under coronakrisen på grund av smittskyddsskäl. På minkfarmar och andra pälsindustrier hålls djuren ofta i små burar tätt intill varandra vilket gör att bland annat smitta lätt sprids, något man kunde se exempelvis i Danmark när man valde att avliva landets alla minkar då man misstänkte att djuren var smittade med ett muterat coronavirus. Nyligen avlivade även Finland ett tiotusental minkar efter att fågelinfluensa spridits på ett antal farmer i landet.

I åtskilliga EU-länder och Norge är minkuppfödning för pälsproduktion förbjuden och enligt regeringen är det inte omöjligt att det kan komma ett förbud på EU-nivå framöver.

Regeringen föreslår att avsätta totalt 180 miljoner kronor år 2024 och 2025 för att stötta minkföretagare som frivilligt avvecklar sina verksamheter. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Djurskyddsfrågorna är högt prioriterade för Sverigedemokraterna och specifikt minkuppfödning har länge varit föremål för diskussion. Sverigedemokraterna och regeringen är överens om att föreslå ett stöd för frivillig avveckling, säger Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesman för Sverigedemokraterna, i ett pressmeddelande.

Vidare kommer man att se över nuvarande djurskyddslagstiftning och utreda om den ska ändras så att pälsdjursuppfödning inte längre blir tillåtet.

Idag är det enbart lagligt att föda upp minkar för pälsproduktion i Sverige och det finns ett 20-tal minkfarmer kvar. Rävpälsproduktion blev förbjudet 2001, men är fortfarande lagligt i bland annat Finland.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!