Notan för danska massavlivningen: 800 miljoner kronor

Pandemiöverdrifterna

publicerad 14 juni 2021
- av Sofie Persson
800 miljoner
14 miljoner minkar avlivades i Danmark.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fiaskot med Danmarks massavlivning av landets alla minkar har nu fått sin nota. 800 miljoner kronor kostade det och då är inte gravarna och uppgrävningen medräknat.

Det var under förra året som Danmark beslutade att avliva alla minkar på cirka 1000 minkfarmar efter att tolv danskar påståtts ha smittats av ett muterat coronavirus, något som Nya Dagbladet rapporterade om vid tillfället.

Omkring 14 miljoner minkar avlivades, oavsett om de var smittade med ett coronavirus eller inte, och man stängde ner alla minkfarmer. Massavlivningen fick stor kritik bland annat för djurhållningen men också för att beslutet i början togs utan laglig grund och att många minkar avlivades olagligt. Däremot gjorde man snabbt en laglig överenskommelse och resterande minkar avlivades. Danmark införde sedan en tillfällig lag där man förbjöd pälsdjursuppfödning under 2021 på grund av risken för spridning av coronavirus.

Kropparna efter minkarna grävdes ner och i maj i år tog man ett nytt beslut att börja gräva upp en del av dem. Anledningen var att de dels begravts för grunt och att gaser från de döda djuren tränger upp från marken, dels är man även rädd att vätska från djuren ska komma ner i grundvattnet.

Nu kommer notan för avlivningen – 800 miljoner kronor. Det rapporterar danska Landbrugsavisen. Då ingår inte massgravarna och uppgrävningen, utan endast alla kostnader kring dödandet av djuren.

Per Larsen (Konservative Folkeparti), jordbruksordförande tycker att beloppet är ”våldsamt” och ”exceptionellt stort”. Han menar att regeringen inte haft koll.

Det visar gång på gång att regeringen inte alls förstod vad som sattes igång.

Han antyder också att det som hände var fel och att regeringen inte rådfrågade andra partier.

Det var en panikhandling utan mål.

Thomas Danielsen (Venstre) menar att man borde ha isolerat gårdarna och endast fokuserat på de som var smittade. Man hade inte behövt massavlivningen.

Man får ont i magen när man tänker på att slakten var helt onödig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!