Den statliga stiftelsen Allmänna Barnhusets ledning valde att ge attraktiva lägenheter till chefers och anställdas barn och anhöriga – istället för till utsatta unga, som det uttalade syftet är.
Mutexperten Parul Sharma menar att agerandet är ett ”skolboksexempel på korruption” och kräver att såväl styrelsen som ledningen kastas ut.
Den statliga stiftelsen Allmänna Barnhuset påstås arbeta för ”stärka barn och ungdomar i socialt utsatta situationer”. Samtidigt visar en granskning från Hem & Hyra att många av stiftelsens lägenheter, som egentligen ska gå till utsatta ungdomar – i själva verket och i hemlighet har gått till chefers och anställdas barn och anhöriga och till råga på allt har ansvariga inte velat kommentera sitt agerande eller svara på frågor.
Parul Sharma är tillförordnad generalsekreterare på Institutet mot mutor, och menar att Allmänna Barnhusets agerande är ett tydlig exempel på svensk korruption.
– Flera i ledningen och styrelsen har missbrukat sin maktposition för att gynna sina nära. Detta utgör ett skolexempel på korruption. Det är fruktansvärt det som framkommit, många är inblandade och det har pågått under flera år, förklarar hon i Hem & Hyra.
– Stiftelsen borde vara transparenta och svara på frågor men när flera anställda och ledningen gett lägenheter till sina nära kan det bli så att ingen vill prata för att de inte vill att något ska komma ut. Det är allvarligt när en tystnadskultur skapar korrupta samhällen. Det är sådana organisationskulturer med svagt ledarskap som premierar tystnadskulturer, som verkligen behöver stävjas.
”Räcker inte att pudla”
Det är regeringen som utser stiftelsens styrelse, och Sharma tycker att såväl styrelsen som Barnhusets ledning borde ”ställa sina platser till förfogande”. – Förtroendet för dem är för skadat för att de ska kunna fortsätta, säger hon.
Istället för att svara på korruptionsanklagelserna låter stiftelsen meddela att man nu ändrat sin fastighetspolicy och att man ”beklagar djupt den uppkomna situationen”. Något personligt ansvar tycks man däremot mindre intresserade av att vilja ta.
– I Sverige tror man att det ordnar sig om man pudlar men jag tycker inte det räcker, inte i detta fallet. De kan pudla på om de vill, men styrelsen och ledningen behöver bytas ut för att komma tillrätta med problemen, fortsätter Sharma.

Riksdagspolitiker i styrelsen
– Det bästa vore om de tillsatte en ny styrelse och ledning och att de utbildade sig och systematiskt arbetade förebyggande mot korrupta beteenden. Regelbundna kunskapsinjektioner på ämnet är att rekommendera när väl en ny ledningsgrupp och styrelse är på plats. Tiderna för svammel om etik och moral är förbi, nu behövs ett robust antikorruptionsarbete inom stiftelsen.
Noterbart är också att Allmänna Barnhusets styrelse leds av ordförande Anne Marie Brodén – tidigare moderat riksdagsledamot och att två nuvarande riksdagsledamöter återfinns i styrelsen – Fredrik Lundh Sammeli (S) och Ulrika Heie (C). Ingen av dem har velat kommentera korruptionsanklagelserna.
Stiftelsen äger sammanlagt 112 lägenheter i centrala Stockholm och grundades redan 1633.