Inrikes

MP under riksdagsspärren

Isabella Lövin och Gustav Fridolin

I Yougovs senaste opinionsundersökning kan vi se att om det vore val i dag så skulle vi ha tre stora block i regeringen som slåss med att få stöd ifrån små partierna.

Opinionsundersökningen visar att Moderaterna tappar i sitt stöd från förra valet men ökar med 0,2 procentenheter jämfört med förra månaden och ligger nu på 15,6 procent. Socialdemokraterna ökar från 22,0 procent till 24,1 procent. Sverigedemokraterna är nu det tredje största blocket i riksdagen – men blir samtidigt största parti – med sina 25,6 procent.
MP ligger under 4 procent-spärren med sina 2,7 procent och är tillsammans med KD (3,6 procent) de partier i riksdagen som skulle åka ut om det vore val idag.

Fi har ännu inte tagit sig upp över 4 procentspärren och backar till från 3,3 till 2,5 procent.

Kan Fi ta sig in i riksdagen nästa år?
Ja vi kan komma att se Feministiskt initiativ i riksdagen nästa val. Det högst troliga är om Miljöpartiet tappar allt fler väljare så kommer flertalet gå över och stödja Fi. Vilket betyder att Fi kan komma att sträcka sig precis över 4 procent spärren. Socialdemokraterna kommer då att ingå regerings samarbete med Fi som tar Miljöpartiets plats i riksdagen.

Hur kommer det att gå för SD?
Vi har sett att Sverigedemokraterna ökar nästan dubbelt för varje val. Förra valet så landade de på 12,9 procent. 2010 fick partiet endast 5,7 procent – så vi kan räkna med att de minst kommer att få 18 procent nästa val år. I alla opinionsundersökningar visar det att SD har fått ett enormt väljarstöd. Tabun för att rösta på SD försvinner allt mer och det övriga parternas utspel biter inte lika lätt på väljarna. Sverigedemokraterna kommer att vara det parti som kommer att vinna mest i valet den 9 september nästa år.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!