Migrationsverkets personal utsätts oftare för hot

publicerad 5 augusti 2016

Anställda på Migrationsverket har under de senaste året fått utstå fler hot och trakasserier jämfört med föregående år.

Migrationsverkets anställda har under flera års tid varit föremål för hot, trakasserier och kränkningar. Men jämfört med 2015 har antalet anmälda hot och kränkningar mångdubblats under 2016.

Under fjolårets första halvår anmäldes 62 hot mot Migrationsverkets personal. Under det första halvåret 2016 har den siffran ökat till sammanlagt 164 anmälningar, rapporterar TT.

Antalet anmälningar som gäller trakasserier och kränkningar mot myndighetens personal har samtidigt tiodubblats jämfört med ifjol, från 14 till 140 anmälningar.

Fackförbundet ST, som företräder myndighetens anställda, tror att mörkertalet är stort.

Det är minst lika många till. Många som har varit på Migrationsverket länge ser det som vardagsmat och de anmäler inte och kan ibland ifrågasätta andra kollegor som känt obehag. Vi jobbar stenhårt med att bli av med den jargongen men den finns kvar, säger huvudskyddsombudet Mats Skytt till TT.

All personal på Migrationsverket ska egentligen genomgå en utbildning i att förebygga hot och våld, men hela personalen har inte hunnit gå utbildningen.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


128 970 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.