Majoritet av svenskarna vill se nya Estoniadykningar

Estoniakatastrofen

publicerad 17 december 2020
- av Isac Boman

Fler än sex av tio svenskar vill att Sverige fortsätter att utreda den mystiska Estoniaförlisningen och genomför nya dykningar för att få fram ny information om vad som egentligen inträffade.

Novus har gjort en opinionsundersökning på uppdrag av skattefinansierade SVT där 1061 personer fick frågan ”tycker du att Sverige bör fortsätta utreda Estoniakatastrofen genom nya dykningar vid vraket eller tycker du inte det?”

Hela 64 procent svarade ja till nya dykningar, 21 procent svarade nej och 15 procent var osäkra. Det stora folkliga stödet för fortsatta undersökningar av vraket hyllas också av Estoniaöverlevaren Anders Eriksson.

– Det är skönt att höra, säger han och förklarar vidare att händelseförloppet från den officiella utredningen från 1997 inte stämmer överens med vad han och andra överlevare upplevde under den natt då fartyget förliste.

Estoniafrågan har ånyo blivit mycket uppmärksammad efter att Dplay sänt en dokumentär där det bland annat framgår att det finns två stora hål i Estonias skrov – information som inte finns med i myndighetsrapporten från 1997.

Efter att dokumentären sänts har nya krav väckts på att utredningen ska återupptas, en fråga som många anhöriga och överlevare drivit i över 20 års tid, skriver SVT.

Även i Estland vill en majoritet av invånarna och även den estniska regeringen att utredningen tas upp igen och man kräver att processen blir så ”transparent” som möjligt.

Den svenska regeringen har dock hittills varit avvaktande och hävdat att man själva inte vill ta ställning i frågan utan menar att det är en fråga för Haverikommissionen. Haverikommissionen i sin tur menar att ”det är för tidigt att säga” om det kommer bli nya dykningar eller inte.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.