LUF hotar att bojkotta moderpartiet

publicerad 30 juni 2021
- av Isac Boman
LUF:s förbundsordförande Romina Pourmokhtari.

Liberala ungdomsförbundet hotar att bojkotta sitt moderparti i nästa valrörelse om partiet inte lovar att fortsätta lobba för storskalig massinvandring, HBTQ-frågor, överstatlighet och möjligheten att genomföra tidiga aborter.

I en debattartikel i Bonniertidningen Expressen skriver LUF:s förbundsordförande Romina Pourmokhtari tillsammans med förbundskamraterna Linnéa Bjärum och Erik Berg att Liberalerna måste ”anta röda linjer mot Sverigedemokraterna” – annars kommer LUF att bojkotta partiet under nästa valrörelse.

Den tydligaste röda linjen som finns – och den linjen som LUF alltid har förespråkat – är en linje mot Sverigedemokraterna i sig. Deras syn på samhället och på människor är oändligt mycket farligare än de utmaningar Sverige står inför i dag”, skriver de i debattartikeln.

Man hävdar vidare att moderpartiet lider av en ”ideologisk underutveckling” och att det är av yttersta vikt att ”kvinnors rätt till sina egna kroppar, asylrätten eller den fria kulturen” värnas av partiet.

Man menar också att det är Sverigedemokraterna som ensamt omöjliggör för en framtida borgerlig regering att ”genomföra liberal politik” och därför ställer man nu fyra krav till moderpartiet.

Det första kravet är att Liberalerna ska fortsätta arbeta för en storskalig massinvandring och en mycket generös asylrätt.

Flyktingfientlig politik får inte gå så långt som att tumma på asylrätten. Låter Liberalerna med sina mandat inskränka denna rätt vore det närmast marknadsföringsbrott att kalla sig Liberalerna – en röd linje måste dras vid asylrätten”, hävdar man.

Krav nummer två rör kultur, medier, universitet och domstolar. Ungdomsförbundet insinuerar att SD är ”livrädda för andra världsbilder än deras egna”. Därför ska Liberalerna ”försvara dessa institutioners friheter till varje pris”.

Punkt tre handlar om kvinnor, HBTQ-personer och olika minoriteter i Sverige och LUF kräver att moderpartiet ”försvarar alla gruppers rättigheter”.

De nationella minoritetsspråken, aborträtten, religionsfriheten och den anti-diskrimineringspolitik mot HBTQ+-personer som Liberalerna varit garanten för i Sveriges riksdag måste försvaras till varje pris.

Det fjärde och sista kravet rör EU och Sveriges omfattande stöd i form av bistånd till utvecklingsländer. LUF hävdar att allt detta ”hotas” av Sverigedemokraterna och att Liberalerna måste fortsätta fokusera på dessa områden.

Att stå upp för världens ofria och utsatta är ett liberalt arv att vara stolta över – den internationella solidaritet vi kämpat för i flera hundra år får inte gå förlorad”, hävdar man.

Om dessa fyra krav inte gås till mötes, och partiet inte intar en tydligt fientlig linje mot Sverigedemokraternas politik, så meddelar man att LUF inte kommer att hjälpa till i en valrörelse.

Sker inte detta kan inte Liberala ungdomsförbundet med gott samvete kampanja för Liberal valvinst. Eftersom vi håller oss till vårt samvete uteblir vårt stöd när den oändligt branta uppförsbacken förr eller senare ska klättras. Det är bara att välja: gå till val med röda linjer, eller gå till val utan LUF.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.