Förskolan Egalia på Södermalm arbetar med en särskild ”hbtq-pedagogik” där ”genus och jämställdhet genomsyrar hela verksamheten” – men intresset för hbtq-förskolan är lågt och till hösten ska den stängas helt – ett beslut som är djupt impopulärt hos den politiska oppositionen.
– Vi behöver fler och inte färre hbtqi-verksamheter i staden, deklarerar oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L).
På Egalia används, enligt Mitti, inte ord som ”han” och ”hon”, istället är det ”hen” eller barnets namn som gäller. Verksamheten är också hbtq-certifierad och fick stor inhemsk och internationell medial uppmärksamhet när man öppnade 2010.
– De har en tydlig hbtqi+-inkluderande pedagogik. Många vänner som är queer hade barn här. Här blir man inte ifrågasatt och det är en trygghet, berättade en förälder som själv identifierar sig som ”queer”, tidigare i mars.
Någon större succé har förskolan dock inte blivit och idag står en tredjedel av de 60 platserna tomma – och så har det varit en längre tid.
– De har länge haft många lediga platser. Vi måste se till att vi har en rimlig avvägning av hur många förskolor vi har och hur många vi behöver, förklarar Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.
Det är hans förvaltning som lagt fram förslaget om att stänga Egalia på grund av det bristande barnunderlaget – men han försäkrar samtidigt att en närliggande förskola ska hbtq-certifieras under året, och då kan fungera som substitut.
”Går för långsamt”
Oppositionspartierna L och C låter sig dock inte nöjas med det beskedet, och anser att det behövs fler hbtq-projekt i staden snarare än färre sådana.
– Vi behöver fler och inte färre hbtqi-verksamheter i staden. Tyvärr ser vi tendenser i samhället som går åt fel håll, där regnbågsfamiljer och hbtq-personer som ger uttryck för sin identitet blir trakasserade och misshandlade, hävdar oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L).
Att få föräldrar vill sätta sina barn på Egalia hade enligt Jönsson kunnat lösas med ökade satsningar på marknadsföring och reklam.
– Det kan få fler att hitta dit, och inte bara familjer på Södermalm. Eftersom det är en av få förskolor med den här inriktningen finns det skäl att bevara den. Det är en fråga om prioriteringar, säger han.
Jönsson är förvisso nöjd med att allt fler förskolor hbtq-certifieras – men menar ”att det går för långsamt”.
– Vi är inte framme vid en hundraprocenting acceptans av hbtqi-personer, beklagar han sig.
”Hjärntvätt”
Den svenske psykiatrikern och författaren David Eberhard har tidigare argumenterat för att de som förespråkar genusideologi likt Egalia i praktiken ägnar sig åt ”hjärntvätt” av barnen och att de är ”blinda för biologiska skillnader”.
– Det här är en sorts religiös sekt som säger att det inte finns några skillnader mellan män och kvinnor, det har inget med vetenskap att göra, förklarade han i en intervju med CNN 2017.