Förskrivningar av antidepressiva läkemedel ligger på rekordnivåer i Sverige. Nu varnar läkare att det kan vara mycket svårt att sluta med medicinen.
Förra året fick 1,2 miljoner svenskar antidepressiv medicin utskriven, en siffra som ökat de senaste åren. Medicinering mot depression blir också allt vanligare bland äldre, samt även barn, där Sverige ligger i topp bland de nordiska länderna. Samtidigt är det dock få som får psykologhjälp.
– Det är billigare för sjukvården att skriva ut recept och det finns en annan tillgång till det, sade Sandra af Winklerfelt Hammarberg, specialist inom allmänmedicin, till skattefinansierade SVT.
När man slutar med medicinering kan man få så kallade utsättningssymptom, det vill säga en form av abstinens som kroppen går igenom när den ska avvänjas från ett läkemedel. Däribland finns biverkningar som exempelvis huvudvärk, ångest, yrsel och svettningar.
Enligt FASS försvinner de flesta symptom efter två veckor, men i vissa fall kan utsättningssymptomen vara i flera månader. Johan Stiernstedt, psykiatriker och psykoterapeut, drar det längre och menar att man kan uppleva biverkningar under många år. Symptomen gör också ofta att patienter går tillbaka till den antidepressiva medicinen eftersom de tror att depressionen kommit tillbaka.
”Kämpar i flera år”
– Det är många som inte klarar av att sluta, eller som kämpar i flera år innan de lyckas, säger han till SVT.
Stiernstedt menar dock att sådana läkemedel visserligen kan hjälpa människor som mår dåligt, men att de skrivs ut alldeles för lättvindigt i Sverige.
– Medicin är ofta det enda som erbjuds och det lägger ett lock över känslolivet, säger han.
Även Anne-Katrin Kantzer, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, håller med och pekar mot att det finns för få behandlingsformer i Sverige.
– Vi skriver ut mer än våra grannländer. Ett dilemma är att det är brist på andra behandlingsalternativ som psykoterapi på flera håll i landet.