Vanligare med antidepressiva till barn i Sverige än i grannländerna

publicerad 28 november 2022
- av Sofie Persson

I Sverige är det betydligt vanligare att barn tar antidepressiv medicin än i Norge och Danmark. Tre gånger så många barn fick recept på antidepressiva läkemedel i Sverige förra året jämfört med grannländerna. I en genomgång ser man också att skillnaderna ökat mellan länderna de senaste 15 åren.

Johan Reutfors har tillsammans med nordiska forskarkollegor även studerat utvecklingen av olika preparat som skrivits ut till barn- och unga i de skandinaviska länderna under åren 2007-2017. Samtidigt har Ekot gått igenom siffror för samma länder fram till 2021.

Man konstaterar att det i Sverige är mer vanligt för barn att ta antidepressiv medicin än i Norge och Danmark. Förra året fick 15 av 1000 barn recept på antidepressiv medicin i Sverige, samtidigt som det endast var 4 av 1000 barn i både Danmark och Norge. I förhållande till antalet barn i befolkningen fick tre gånger så många barn recept på antidepressiva läkemedel i Sverige jämfört med grannländerna.

Där ser man också att utvecklingen i de tre länderna sett väldigt olika ut och att skillnaden mellan länderna ökat. I Danmark ökade användningen fram till 2010, för att sedan minska till ungefär samma nivå som Norge som stabilt hållit sig lägre än de andra länderna. I Sverige har förskrivningarna fortsatt öka genom åren och under 2021 fick nära 33 000 barn antidepressiva läkemedel utskrivet.

Det verkar ju som att barn och unga i Sverige söker vård mer för psykiska besvär eller att läkemedel i större utsträckning bedöms vara ett behandlingsalternativ att pröva än i våra grannländer, säger Reutfors till skattefinansierade SR.

Reutfors och hans kollegor håller nu på att försöka ta reda på varför det ser så olika ut i länderna. En förklaring kan vara att det finns fler barnpsykiatriker i Sverige samt att fler barn som behöver får tillgång mediciner, menar Reutfors.

Våra resultat visar ju att i Sverige har allt fler barn och unga fått tillgång till läkemedel för psykiska besvär, säger Reutfors.


Fakta: Antidepressiv medicin i Sverige

Antidepressiva läkemedel är idag en av de fem vanligaste läkemedlen som skrivits ut. Cirka 695 000 kvinnor och 372 000 män hämtade ut antidepressiva minsten gång under 2020. I alla åldersgrupper är det fler kvinnor än män som använder antidepressiva läkemedel. Användandet var under 2020 högst bland äldre över 75 år, där 26 procent av kvinnorna och 16 procent av männen hämtade ut antidepressiva läkemedel.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.