MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 16 april 2025

onsdag 16 april 2025

Klaus kandiderar för att ta Sverige ut ur EU – ”Totalt förlorat självständigheten”

EU-valet 2024

Samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna, är idag ense om att Sverige ska förbli kvar i EU. Nya Dagbladet möter företagsekonomen och civilingenjören Klaus Bernpaintner, som går i en helt annan riktning och ställer upp som oberoende kandidat – som "den mest kompromisslösa Swexitkandidaten".

  • Kandiderar med målet att ta Sverige ut ur EU med Sveriges självständighet som enda drivkraft.
  • Anser att EU har avskaffat Sveriges självstyre på område efter område, vilket är särskilt tydligt på områden som invandring, energi, jordbruk, skogen, fordon och ekonomi.
  • Menar att motståndet mot EU växer i Sverige, men att det saknas ledare som fångar upp och odlar det.
  • Anser att Sverige inte är Ukrainas granne och har inget med kriget att göra. Varken pengar, utrustning eller manskap ska skickas.
publicerad 28 maj 2024
– av Isac Boman
Klaus Bernpaintner menar att svenskarna fick ett helt annat EU än vad de röstade för.

2019 slutade Sverigedemokraterna driva frågan om svenskt EU-utträde. Så sent som i våras meddelade också Vänsterpartiet att man ”släpper” kravet på att lämna unionen. Bland de svenska etablissemangspartierna råder det med andra ord nu i praktiken konsensus om att Sverige ska vara kvar i den alltmer federalistiska och överstatliga unionen. Den som vill rösta på en EU-kritisk kandidat har fått allt färre alternativ att välja på.

En av det fåtal EU-valskandidater som går till val på att Sverige ska lämna hela EU-kolossen är Klaus Bernpaintner från Blekinge, som kandiderar som oberoende kandidat på Alternativ för Sveriges lista (10:e plats).

Nya Dagbladet har talat med den frispråkige profilen.

För den som inte känner till dig sedan tidigare, vem är Klaus Bernpaintner?

– Jag är gift sedan 30 år, far till tre utflugna barn. Till hälften upplänning och hälften bayrare. Boende i Blekinge skärgård på grund av kärlek. Civilingenjör och företagsekonom. Konservativ läggning, hyser traditionella kristna värderingar, sedan femton år folkbildare inom nationalekonomi och frihetsfrågor inom ramen för bland annat svenska Ludwig von Mises-Institutet. Jag har jobbat med allt möjligt, som konsult, på börsen, eget företag.

Du kandiderar på Alternativ för Sveriges lista – men är inte själv medlem i partiet. Hur kommer det sig?

– Jag har aldrig varit med i ett politiskt parti, är egentligen inte särskilt partipolitiskt sinnad. Jag anser att frågan om Swexit är större än partipolitik och genom att vara den mest kompromisslösa Swexitkandidaten samt oberoende hoppas jag att alla som vill lämna EU kan rösta på mig oberoende av partitillhörighet i övrigt. AFS hade vänligheten att godta detta upplägg och erbjuda mig plats ändå.

Som ung röstade du för ett EU-inträde 1994, men anser att vi fick ett helt annat EU än vad vi röstade för. Kan du utveckla det?

– Många av oss röstade för frihandel, möjligheten att resa utan pass och fritt flöde av kapital. Istället för frihandel fick vi en ”inre marknad” som är hyperreglerad med 50 miljarder i årlig medlemsavgift och med höga handelshinder mot omvärlden. Istället för att resa fritt inom EU för européer blev det fria resor in i EU för icke-européer och nu en illavarslande invandringspakt. En gemensam gräns är ingens ansvar. Idag får vi visa pass när vi reser ändå och, ärligt talat, hur jobbigt är det att visa pass? Ett lågt pris för säkra gränser.

– Istället för fritt flöde av kapital fick vi banktyranni med ständiga frågor om kundkännedom, politiska granskningsavdelningar, och snart digitala centralbankspengar med noll anonymitet. Istället för frihandel och fred har vi fått handelshinder, imperiefasoner och krigshets.

Vilka är de största problemen med EU idag?

– Det avskaffar vårt självstyre, på område efter område. Förlorat självstyre är förlorad frihet. Vi har tappat kontrollen över invandring, energi, jordbruk, skogen, fordon, ekonomi, med mera. EU är en lukrativ karriärväg för politiska människor som inte kan eller vill klara av ett riktigt jobb. Dessa människor använder vår frihet och suveränitet som betalningsmedel för den egna karriären. EU:s blotta existens gör det också möjligt för svaga politiker att skjuta problem till EU.

– Istället för att lösa invandringen, går man gärna in i EU:s migrationspakt. Istället för att utveckla och vårda egna internationella relationer överlåter vi åt främmande makts byråkrater, med andra intressen än våra, att definiera vän och fiende. EU är antidemokratiskt, dess högsta företrädare utses inte av folket. Allt detta är naturliga konsekvenser av att den politiska kroppen är för stor, så att makten hamnar för långt från folket för att folket ska kunna hålla makten i schack. Det skapar tillfällen, och tillfället gör som bekant tjuven. 

Varför ska man rösta på just dig?

– För att mitt mål är att ta Sverige ur EU och min drivkraft är enbart Sveriges självständighet. För att jag avskyr EU. För att jag förstår drivkrafterna bakom globalismen som driver på avskaffandet av nationernas självständighet. Somliga har ifrågasatt mig och menat att jag är som de flesta andra och gör det för pengarna. Det är bra att vara skeptisk mot drivkrafterna hos politiska kandidater. Men de känner inte mig. De som följt mig de senaste 15 åren vet vad som driver mig. Jag behöver inte pengarna, jag är hellre hemma på min skärgårdsö och påtar i trädgården. Det är en bra tumregel att välja människor som ställer upp av pliktkänsla.

Har du några andra EU-relaterade hjärtefrågor förutom ett svenskt EU-utträde som du vill driva?

– Nej, egentligen inte. Men tills Swexit är genomfört kommer jag att ta ställning i alla frågor enligt principen vad som bäst gynnar svenskarna, inte vad som gynnar EU.

Vi lever ändå i en sammanlänkad och ”globaliserad” värld, finns det inte fördelar med ett EU-medlemskap, och vad är alternativet?

– Nej, inte som EU ser ut idag. Hade det varit en frihandelsunion hade det varit en annan sak. Allt som vi kan göra inom EU kan vi även göra utanför EU. Om EU skulle råka göra något klokt någon gång kan man som icke-medlem kopiera det. Men utanför har vi den ytterligare friheten att välja det som gynnas oss. Alternativet till EU är att vi gör egna avtal med motparter utan den byråkratiska kolossen EU som mellanhand. Vi har gjort det förut och kan göra det igen. De flesta länder i världen är inte med i EU och det fungerar utmärkt.

Du pratar om att du vill bygga en folkrörelse för ett ”Swexit”. Tror du att det finns potential för en sådan när samtliga etablissemangspartier numera tycks vilja vara kvar i unionen?

– Det finns absolut potential. EU-motståndet växer i Sverige, men det är dåligt med ledare som fångar upp och odlar det. Där vill jag vara med och bidra. Det är en stor pedagogisk uppgift eftersom motståndaren är formidabel, väl finansierad, väl organiserad och har tentakler i hela samhället, skolan, media och politiken. Men allt eftersom EU utvecklas i negativ riktning, vårt välstånd urholkas och vår säkerhet försämras upptäcker fler och fler EUs mörka inre. Tiden är mogen för ett stort EU-motstånd.

Du varnar för att EU har ambitioner att skaffa sig ännu större makt än idag och att Sverige framöver kommer att få allt mindre inflytande och bestämmanderätt. Hotar EU vår självständighet och suveränitet?

– Det gör det absolut. Ju mer makt EU får, desto mindre relevans får vår egen folkförsamling och våra egna val. Förlust av självständighet och suveränitet är en förlust av frihet. I början talade EU vackert om subsidiaritetsprincipen, att beslut skulle fattas så lokalt som möjligt. Med detta blev det intet. Idag får vi inte ens bestämma hur vår egen skog och vårt jordbruk ska bedrivas, vem vi ska sälja vår el till, hur jordgubbarna ska vara formade och vilken kontakt mobilladdarna ska ha.

Sverige har ju ändå 21 mandat i Bryssel och har haft representation i EU-parlamentet länge. Tycker du att de svenska makthavarna varit duktiga på att tillvarata folkets intressen?

– Nej, men även om våra representanter gjort sitt bästa hade det inte hjälpt. 21 av 705 mandat gör ingen skillnad. Den som bäst tagit vara på Sveriges intressen på senaste tid är landsbygdsminister Peter Kullgren, som egenhändigt satte stopp för EU:s lag om naturrestaurering, och han sitter i ministerrådet. Det är ett sällsynt exempel på när en svensk politiker sätter Sverige och sina svenska uppdragsgivare före EU. Sveriges intressen tar man inte tillvara genom att gå med i en förening som har egna intressen och beslutanderätt över oss.

På tal om överstatliga allianser. Nu börjar också svenska politiker tala om att skicka svenska soldater till krigets Ukraina. Jag såg att du kommenterat det. Vad tänker du om den utvecklingen?

– Ukrainakriget är en tragedi. Det har använts för att skrämma upp folk och förevändning för särintressen att dra in oss Nato. Det är för övrigt ytterligare ett exempel på ett överstatlig organ som vi gett upp en del av vår självständighet inför – för att inte tala om det kommande DCA-avtalet med USA. Vi bör avbryta båda. Ukrainakriget har gjort folk och ledare druckna av blodtörst. Stämningen är som innan första världskriget då folk såg kriget som ett äventyr och tänkte att de unga männen skulle vara hemma igen till jul.

– Ukraina är inte vår granne. Det är inte vårt krig. Vi har inget med det att göra. Vi ska varken skicka pengar, utrustning eller manskap. Bättre att lägga resurserna på att bygga ett starkt eget svenskt försvar för att värna svenskarna, och nej, vi krigar inte där för att slippa dem här. Medlemskap i alliansen Nato ger oss en falsk känsla av säkerhet. Men det har gjort oss till USA:s efterlängtade norra front i dess krig mot Ryssland.

Vart tog statsmannakonsten diplomati vägen … och strävan efter fred och samförstånd? 

Är det någonting annat som känns viktigt att tillägga?

– Jag vill se ett starkt, tryggt och självständigt Sverige som jag växte upp i. Sedan vi gick med i EU och diverse andra överstatliga organ har det mesta gått åt fel håll. Det räcker nu.

Valdagen till Europaparlamentet är den 9 juni. Sedan den 22 maj är det dock möjligt att förtidsrösta.


Klaus Bernpaintners kampanj mot tåget in i EU-parlamentet kan följas via hans X-profil (tidigare Twitter).

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Sex svenskar får ledarroller i EU-utskott

EU-valet 2024

publicerad 25 juli 2024
– av Jan Sundstedt
Välbetalda utskottsuppdrag i fem år väntar nu för minst sex svenska EU-parlamentariker.

Sex svenska EU-parlamentariker har valts till vice ordförande i olika EU-utskott. Detta beslutades under tisdagens konstituerande möten i Bryssel där utskottsledamöterna röstade fram sina ledare för de kommande fem åren.

De svenska parlamentarikerna som har valts till vice ordförande är:

  • Karin Karlsbro (L): 3:e vice ordförande i utskottet för internationell handel
  • Charlie Weimers (SD): 2:e vice ordförande i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter och inrikes frågor
  • Johan Danielsson (S): 1:e vice ordförande i utskottet för sysselsättning och sociala frågor
  • Isabella Lövin (MP): 1:e vice ordförande i utskottet för utveckling
  • Abir Al-Sahlani (C): 3:e vice ordförande i utskottet för utveckling
  • Jessica Polfjärd (M): 4:e vice ordförande i utskottet för fiskeri

Fyra 4:e vice ordförande återstår att utses vilket väntas ske först efter sommaruppehållet.

Tidigare har Sverige ofta haft minst en ordförande i utskotten, men så inte denna gång. Tyskland (5) och Spanien (3) fick flest ordförandeposter i samband med tisdagens omröstning.

I förhållande till antalet parlamentariker som varje medlemsland har, presterade Sverige tillsammans med Estland bäst. I båda länderna valdes över en fjärdedel av ledamöterna till olika poster.

Liberalernas Karin Karlsbro blir 3:e vice ordförande i utskottet för internationell handel. Foto: EmoIC/CC BY-SA 4.0

Uppdragen utsågs genom omröstning, och ett samarbete mellan de fyra partigrupperna – konservativa EPP, socialdemokratiska S&D, liberala RE och gröna gruppen – resulterade i att de två nationalistiskt sinnade grupperna PfE och ESN inte fick någon ordförande- eller vice ordförandepost överhuvudtaget. Något som kan ses om en medveten strategi av EU:s toppskikt.

Utskottsordföranden och vice ordförandenas har i uppgift att ”leda och effektivisera arbetet inom sina respektive områden”.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Franska frimurare manar till kamp mot Nationell samling

EU-valet 2024

publicerad 17 juni 2024
– av Jan Sundstedt
Ordensällskapets franske stormästare Guillaume Trichard lovar att bekämpa Le Pens parti.

Frankrikes frimurare uttrycker nu en ”djup oro över det överhängande hotet om att extremhögern återtar makten” i landet och lovar att göra allt i sin makt för att stoppa vad man menar är de”reaktionära krafternas strävan att underminera upplysningens grundprinciper”.

I efterdyningarna av valet till EU-parlamentet och i synnerhet de stora framgångarna för nationalistiskt sinnade partiet Nationell samling (Rassemblement National), mobiliserar nu den franska Frimurarorden.

Man har den gångna veckan publicerat ett antal kommunikéer och pressmeddelanden, där man i skarpa ordalag dels kritiserar utgången av valet och dels uppmanar sina anhängare till kamp mot vad man kallar ”extremhögerns” framgångar.

Ett pressmeddelande från kvällen på valdagen den nionde juni lyder: ”Ikväll har Frankrike gått in i en mycket oroande fas av sin historia, med det överhängande hotet om extremhögerns återkomst till makten. Mer än någonsin svävar de humanistiska principerna om frihet, jämlikhet och broderskap, som frimurarna alltid har tjänat och försvarat, i fara. Grand Orient de France kommer, inom de kommande dagarna, att vidta alla initiativ som anses nödvändiga, i samråd med vänligt sinnade frimurare, för att försvara den universalistiska och broderliga republik vi älskar”.

Frimurarna mobiliserar

Frimurarna planerar alltså att inom kort vidta ytterligare åtgärder i överskridande samarbete med andra ordnar, för att ”säkra och försvara den universalistiska och broderliga republiken”. Man uppmanar också samtliga medlemmar att aktivt engagera sig i ”kampen mot extremhögerns frammarsch”.

Enligt ytterligare en kommuniké från den gångna söndagen uttrycker frimurarna djup oro över den ökade risken för att ”extremhögern” kan återta makten i Frankrike. Med det kommande nyvalet till parlamentet bara tre veckor bort betonar frimurarna vikten av att uppmärksamma ”utvecklingen”.

”Förra söndagen gick Frankrike in i en mycket oroande fas av sin historia, med det överhängande hotet om extremhögerns återkomst till makten. Om tre veckor, vid det förestående nyvalet till parlamentet, finns risken att se Frankrike ansluta sig till den dystra skaran av populistiska och nationalistiska extremhögerregeringar större än någonsin. De mest reaktionära krafterna försöker komma överens, med det enda målet att ifrågasätta alla grundläggande principer i Upplysningens filosofi, källan till framsteg”.

Frimurarnas respons efter EU-valet och dess fortsatta mobilisering mot, vad de upplever som, ”ett hot mot demokratin”, inklusive de ”universella värderingar” man säger sig ”försvara”, kan ses i skenet av det ökända ordensällskapets historik. Något som Nya Dagbladet tidigare tagit upp i olika artiklar.

Genom offentliga uttalanden och planerade sammankomster agerar nu Frimurarorden i Frankrike för att adressera ”högerextremismens” eventuella frammarsch i det franska politiska landskapet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Inga skrällar för ”småpartierna”

EU-valet 2024

publicerad 14 juni 2024
– av Jan Sundstedt
MoD:s partiledare Andreas Sidkvist och Gustav Kasselstrand från Alternativ för Sverige.

Med nästan samtliga 6 589 valdistrikt sluträknade står det också klart att inget av ”småpartierna” utanför riksdagen kunde hota etablissemangspartierna eller var i närheten av att klara fyra-procentspärren och få ett mandat i Bryssel.

Enligt valmyndigheten får övriga anmälda partier tillsammans 2,25 procent av rösterna eller omkring 94 000 röster.

Störst av dessa blev ”Folklistan” med Jan Emanuel och Sara Skyttedal i spetsen – ett parti som Nya Dagbladets Isac Boman tidigare beskrivit som ”ett skolboksexempel på falsk opposition”. Det massmedialt flitigt omskrivna partiet tycks landa på 0,62 procent eller drygt 25 000 röster.

Näst störst av ”övriga partier” blir nationalistiska Alternativ för Sverige med 0,41 procent eller cirka 17 000 röster följt av Piratpartiet på 0,37 (15 300 röster).

Medborgerlig samling blir fjärde störst av partierna utanför riksdagen (0,3 procent) och MoD – Mänskliga rättigheter och Demokrati tycks få 0,19 procent – eller runt 8000 röster.

Övriga partier som fått över 1000 röster i valet är Kristna Värdepartiet (3885), Värdigt Liv (2536), Swexit (2270), det islamistiska partiet Nyans (1746), SKP (1616) och Klimatalliansen (1184). Det kan också noteras att i skrivande stund listas över 8500 röster som ”ogiltiga” – utöver de 33 603 blankröster som registrerats.

Foto: faksimil/Val.se

MoD ser positivt på framtiden – trots missade mål

Trots att Partiet MoD:s initiala målsättning inför EU-valet enligt egen utsago var att ”värva fler medlemmar än Miljöpartiet och Liberalerna samt att få 15 % av rösterna och tre mandat i EU-parlamentet” är man ändå relativt nöjda med sina blygsamma 0,19 procent.

MoD betonar att man ”är det parti som har ökat sin andel av rösterna mest av samtliga partier (inklusive riksdagspartierna) sedan föregående jämförbara valet” då man gick från 0,09 till 0,19 procent.

Partiledaren Andreas Sidkvist menar att man har haft problem att nå ut till väljare på grund av censur, och att om man tar hänsyn till detta ”så är resultatet bra”.

Växer vi i samma takt framöver har vi drygt en halv procent i nästa val. Men lyckas vi nå ut till hela svenska folket innan nästa val lär vi ha uppåt 10 % som röstar på oss utifrån hur många vi nått hittills och andelen av dom som faktiskt röstat på oss”, kommenterar han i ett pressmeddelande.

Man pekar också på att det är ”anmärkningsvärt” att ”andelen ogiltiga röster är dubbelt så många som i föregående val” – någonting man inte säger sig ha fått någon förklaring till, när man kontaktat landets länsstyrelser.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Vänsterextremist invald i EU-parlamentet – slipper åtal för mordförsök

EU-valet 2024

publicerad 14 juni 2024
– av Jan Sundstedt
Ilaria Salis och ett av offren för vänsterextremisternas våld.

Den italienska AFA-aktivisten Ilaria Salis, nyvald ledamot av Europaparlamentet, släpps nu från häktet i Ungern efter att ha tilldelats åtalsimmunitet.

Salis, tidigare anklagad och häktad för grova våldshandlingar mot utpekade nationalistiska demonstranter under Ungerns Hedersdag, slipper av allt att döma nu alla rättsliga påföljder.

Ilaria Salis, en 40-årig lärare och ledande medlem av Italiens våldsbejakande AFA-rörelse, har varit föremål för internationell uppmärksamhet ända sedan hennes gripande i Budapest förra året.

Anklagelserna om att ha deltagit i ett mordförsök mot deltagare under en nationalistisk sammankomst i Budapest, blev startskottet till ett långvarigt rättsligt förfarande där Salis, som hållits i förvar med hand- och fotbojor, hela tiden har hävdat sin oskuld.

Enligt åklagaren angrep AFA-extremisterna, inklusive Ilaria Salis, bland annat en man i 40-årsåldern i Gazdagrét-distriktet med järnrör och batonger. Polisen uppger att aktivisterna trodde, felaktigt, skulle det visa sig, att mannen var en av deltagarna i den nationalistiska demonstrationen.

Riskerade 20 års fängelse

Den italienska vänsterextremisten riskerade 20 års fängelse för mordförsök. Hon undgår emellertid och uppseendeväckande nog nu åtal, något Fria Tider uppmärksammat.

Detta mot bakgrund av att hon just blivit invald i Europaparlamentet och därmed blir straffrättsligt immun som nybliven EU-parlamentariker, vilket innebär att hon inte längre kan åtalas för brott begångna innan hon blev invald – så länge en majoritet av parlamentarikerna inte röstar för att upphäva hennes immunitet.

Reaktionerna på Ilaria Salis frigivning har varit blandade då fallet har väckt uppmärksamhet och hennes handlingar rört upp känslor, både i Italien och internationellt.

Rom har tidigare reagerat starkt på behandlingen av henne och krävt ”en rättvis rättegång och human behandling”. För Ungerns del har regeringen där försvarat sitt agerande, trots viss internationell kritik och italienska vänsterprotester.

Ilaria Salis valdes som representant för vänsterpartiet Alleanza Verdi e Sinistra, AVS, som ingår i samma partigrupp i EU-parlamentet som Miljöpartiet och de nyvalda ledamöterna Alice Bah Kuhnke, Isabella Lövin och Pär Holmgren.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.