KD och SD vill utreda Sveriges Radio

publicerad 11 maj 2021
- av Sofie Persson

Efter att en journalist vid skattefinansierade SR i samband med en granskning av den radikala islamistiska miljön inlett en relation med en person som Säpo pekat ut som ett säkerhetshot vill nu KD och SD att saken utreds. SR menar dock själva att en extern utredning inte är aktuell.

Det var under 2019 som sex personer togs i förvar med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll och det beslutades att alla skulle utvisas från Sverige. Regeringen, Migrationsverket, Säkerhetspolisen samt Migrationsdomstolen var överens om att de personerna utgjorde ett hot om rikets säkerhet. Under hösten 2019 publicerade Ekot i Sveriges Radio ett flertal reportage där man kritiserade flera av de här besluten. Reportagen gjordes främst av en journalist.

Det avslöjades nyligen av nyhetssajten Doku att journalisten som skrev dessa reportage inledde en relation med en av dessa utvisade personer, Raad Riyad Abdulkarim Al-Duhan (Raad Al-Duhan), vilket fick ledningen på Ekot att reagera.

Schibsted-tidningen SvD rapporterar nu att SD och KD vill att det utförs en oberoende extern utredning. Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson menar att Sveriges Radio borde ”lägga alla korten på borden”.

– Att en journalist som rapporterar om det inleder en relation med en som hotat en annan journalist till livet är inget som kan bara förbigås.

Han tar också upp att Raad Al-Duhan mordhotat en tidigare chefredaktör på Gefle Dagblad samt att SR hade information om detta i månader utan att gå ut med det.

– Att det ens kan misstänkas att det förekommer infiltration på Sveriges Radio gör att man behöver den här typen av klarläggande, extern undersökning, säger han.

Linus Bylund (SD) som sitter i styrelsen för Förvaltningsstiftelsen som äger Sveriges Radio, säger i en skriftlig kommentar att det är ”uppenbart att man har brustit i sina säkerhetsrutiner” och att man behöver ”gå till botten med det grundligt, så att en liknande situation aldrig uppstår igen.

Tanken om en oberoende utredning är därför ett välkommet förslag i min mening.”, menar Bylund.

Även Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys och en av de ledande säkerhetsexperterna i Sverige, säger att SR ”bagatelliserar händelsen” och kräver nu en oberoende utredning av händelsen.

Däremot menar Sveriges Radios säkerhetschef Marcus Qvennerstedt att en extern utredning inte är aktuell. Han menar att säkerhetsavdelningen redan kopplats in och åtgärder följts.

Av förklarliga skäl går vi inte in på hur och vad vi gör. Men naturligtvis har det vidtagits ett antal säkerhetsåtgärder i och med den här händelsen. Sen har vi kommit fram till att vi säkrat upp de bitar som behöver säkras för att det inte skett någon skada eller funnits risk för skada.

Däremot har tanken på en extern utredning inte diskuterats inom SR och Qvennerstedt menar att det är för att de känner sig trygga i de åtgärder som tagits.

– Vi anser att de är tillräckliga. Reportern jobbar inte här längre, hon utgör ingen risk som skulle kunna drabba Sveriges Radio. Sen kan jag förstå diskussionen som uppstått de senaste dagarna. Men vi ser inget i dagsläget som skulle föranleda att man skulle behöva plocka in en oberoende utredning.

Qvennerstedt säger att Sveriges Radio utifrån ett säkerhetsperspektiv har en klar bild av vad som hänt och menar att det inte finns några risker för annan personal eller för att känsliga uppgifter kan ha läckt ut.

På frågan om Raad Al-Duhan varit i Sveriges Radios lokaler ger han Qvennerstedt ett något svävande svar.

Vi har vidtagit en massa åtgärder och jag känner mig trygg med de åtgärder som vidtogs och de resultat vi har fått.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!