SR-journalisten inledde förhållande med radikale islamisten

publicerad 21 maj 2023
- av Per Nordin
Raad Al-Duhan och Sanna Drysén.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En ny granskning av Doku visar att skattefinansierade Sveriges Radios journalist Sanna Drysén inledde en privat relation med den radikale islamisten Raad Al-Duhan – samtidigt som hon arbetade för SR:s Ekoredaktion och gjorde uppmärksammade snyftreportage om mannen och den islamistiska miljön i stort.


Artikeln publicerades ursprungligen den 6 maj 2021


Doku som inte nämner kvinnan vid namn har uppmärksammat hur hon under sin tid som journalist vid Sveriges Radio vid ett flertal tillfällen ”granskat” handläggningen av fallen med framträdande islamister som skulle utvisas eftersom Migrationsverket, Säkerhetspolisen, Migrationsöverdomstolen och regeringen ansåg att de utgjorde ett direkt hot mot rikets säkerhet.

Ekot publicerade drygt 15 reportage om ärendena – och Drysén stog bakom en majoritet av reportagen som närmast uteslutande handlade om att kritisera Säkerhetspolisen och andra myndigheters agerande eller lagstiftningen som sådan.

Inslagen gjordes huvudsakligen av en och samma journalist. Reportagen bestod i allt väsentligt av kritik mot Säkerhetspolisen och övriga myndigheter och mot bristande transparens i tillämpningen av lagen”, skriver Doku.

Doku noterar att kvinnan i samband med ett av reportagen också publicerade hemligstämplade delar ur Migrationsdomstolens yttrande till regeringen i ett av utvisningsärendena – som gällde just den radikale Gävleimamen Riyad Abdulkarim Jassims son Raad Al-Duhan och hon passade också på att intervjua den radikale islamisten och prata med ett stort antal ungdomar som deltagit i hans träningsverksamhet. Ett annat inslag i Ekot fokuserade helt och hållet på just fallet med Raad Al-Duhan.

Redan då varnade många för att Ekot förringade Al-Duhans islamistiska engagemang och att kanalen inte framstod som opartisk – en känsla som sedermera förstärktes när Drysén på Twitter hävdade att de sex islamisterna som skulle utvisas tillhörde ”det muslimska civilsamhället” och ifrågasatte Säpos slutsatser om att männen utgjorde ett säkerhetshot. Hon försvarade dem också med att ”de är faktiskt inte ens terrorstämplade”.

Drysén hävdade vidare att ”hon inte kände till de närmare omständigheterna” i något av fallen – ett påstående som av allt att döma var lögn.

Granskarna kan avslöja att SR-journalisten och islamisten Raad Al-Duhan inlett en privat relation och att mannen hon granskade så sent som förra veckan bodde hemma hos Drysén i hennes lägenhet.

Doku har vidtagit åtgärder för att kontrollera om uppgifterna att Raad Al-Duhan bor hos journalisten stämmer, och kan bekräfta att de bodde i journalistens lägenhet så sent som i slutet av förra veckan. Det gjorde också Raad Al-Duhans minderåriga barn”, konstaterar man.

Man påpekar också att islamisten på pappret är skriven på en dyr adress i Stockholm tillsammans med journalistens mamma – som har ett annat efternamn än dottern.
Mamman har i sin tur själv varit aktiv i att försöka få islamisten att slippa utvisning och har bland annat skrivit brev till justitieminister Morgan Johansson (S) där hon kritiserat handläggningen av fallet.

Enligt Ekot arbetar Sanna Drysén inte längre kvar på redaktionen efter att hennes islamistkopplingar blivit kända.

– Så fort jag fick reda på att redaktionens integritet kunde ifrågasättas agerade jag. Det resulterade i att hon slutade på egen begäran i början av oktober 2020, säger ansvarig utgivare Klas Wolf-Watz till Doku.

Snyftreportagen om de utvisningshotade islamisterna är dock inte raderade från Sveriges Radios hemsida och någon information om att journalisten som gjort dem haft ett privat förhållande med mannen hon intervjuar eller vars fall hon granskar framkommer inte heller.

Raad Al-Duhan verkar för egen del inte särskilt glad åt granskningarna av islamismen i Sverige och kallar Dokus medarbetare för ”smutsiga”, ”parasiten” och liknande epitet. Han är också dömd för att ha dödshotat Gefle Dagblads dåvarande chefredaktör efter en granskning av Gävlemoskén samt för brott mot lagen om särskild utlänningskontroll.

Den tidigare SR-journalisten hävdar att hon inte har gjort något fel och att hennes granskningar varit neutrala och sanningsenliga där ”processen belystes ur olika vinklar”.

Jag och Raad Al-Duhan umgås sedan sommaren 2020 som vänner, och i och med det kom min mamma och hennes man även i kontakt med Raad. De erbjöd honom möjlighet att bo i deras bostad i Stockholm, där de själva vid tillfället inte vistades. Huvudsakligen eftersom Raad ville komma bort från Gävle där han sedan en tid tillbaka saknade en stabil boendesituation. Jag informerade då min dåvarande arbetsgivare om min vänskapsrelation med Raad. En tid senare valde jag att sluta på egen begäran, huvudorsaken till det beslutet kommunicerade jag till kollegor och vänner”, påstår hon vidare.

Hon erkänner dock att hennes mamma ”företrätt Raad i kontakten med olika myndigheter och skrivit till bland annat regeringen om hans fall”.

På sociala medier är många upprörda över att Drysén missbrukat sin ställning som skattefinansierad journalist, haft nära relationer med en islamist och dessutom dolt detta för sin omgivning.

Jag har ägnat timmar, dagar, veckor och månader åt att vara stöd för en människa. Så visar det sig att den här människan har spelat teater. Utnyttjat mitt förtroende och riskerat min och min familjs säkerhet. Nyheten igår kom som en chock”, skriver exempelvis journalisten Negar Adele Josephi på Twitter.

 

Även Ekots val att tysta ned islamistskandalen och inte kommentera saken innan Dokus granskning är något som får hård kritik på forumet Flashback.

Ekots chef Klas Wolf-Watz valde ju att lägga locket på när han fick kännedom om saken. Hon slutade och sedan var det tyst till i dag när Dokus avslöjande kom. Eftersom Säpo var inblandad i ärendet borde väl SR:s vd Cilla Benkö ha informerats. Någon som vet om hon blivit det och om det var med hennes gillande och godkännande som Wolf-Wats mörkade detta för allmänheten och för SR:s publik?” skriver bland annat användaren MadameDuBary.

Andra påtalar även det absurda i att förment “feministiska” kvinnor som Drysén i praktisk handling vurmar ”för män med en kvinnosyn som står så långt från frihet, jämlikhet och självbestämmanderätt man kan komma.”

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!