Karlstads universitet vill utbilda ”trolljägare” och ”patriarkatkrossare”

publicerad 28 april 2020
- av Per Nordin

Svenska universitet och högskolor har länge fått kritik för att gå i sina amerikanska motsvarigheters fotspår med en allt mer politiskt vänstervriden inriktning. Karlstads Universitet går nu ett steg längre i den processen och gör med skämtsam ton reklam för att deras studenter kan bli ”trolljägare”, ”patriarkatkrossare”, ”klimatfixare” eller ”algoritmaktivist”.

Om man klickar in på fliken ”välj din väg” på universitetets hemsida möts man av en rad påhittade politiskt korrekta jobbtitlar som hänvisar vidare till verkliga utbildningar, med beskrivningar som tydligt indikerar att universitetet har för avsikt att fostra politiska aktivister. Under rubriken ”trolljägare” står exempelvis följande att läsa:

Krossa filterbubblorna, avslöja de anonyma hatarna och rikta ljuset mot viktiga frågor som annars riskerar att begravas i kommentarsfält eller döljas i mörka hörn. Granska, bygg nytt och låt fakta ta plats. Det här är ett fiktivt yrke – men nedan hittar du utbildningar som kan hjälpa dig att nå just ditt mål. Ansök senast 15 april.

Under rubriken ”inkluderingsingenjör” får läsaren veta att denne kan få lära sig att ”utveckla kommunikation eller skapa situationer som får fler att känna sig delaktiga och tilltalade” samt att studenten kan hjälpa till att ”bryta normer”.

Foto: faksimil/Karlstads Universitet

 

Surfar man istället in på rubriken ”patriarkatkrossare” så får den potentielle studenten veta att Karlstad universitet kan ge dig ”insikterna och kunskapen som låter människor utvecklas utanför begränsade ramar och bortom diskriminerande fördomar” samt att studenten kan bidra till ”en mer rättvis värld och hjälpa andra att växa”. Även här är patriarkatkrossare förstås en påhittad titel, och istället uppmanas man att läsa till exempelvis lärare, ekonom eller jurist.

Under den mer sovjetiskklingande rubriken ”algoritmaktivist” får man veta att man kan lära sig att ”ta kontroll över den digitala världen, ändra spelreglerna eller skapa det mest framgångsrika receptet för tillväxt” samt vad man behöver göra för att utnyttja de digitala mönstren för att ”väcka känslor, förändra beteenden och nå resultat”. Lockas man av detta så kan man plugga till högskoleingenjör, IT eller kommunikation och PR på universitetet.

På sociala medier har universitetets kampanj mötts av både ris och ros. Vissa anser att det är oproblematiskt att universitet i en skämtsam ton tydligt tar politisk ställning, medan andra menar att den typen av aktivism inte är någonting som ett universitet bör ägna sig åt.

Ett universitet ska inte vara lekfullt, de ska vara seriösa i sin kommunikation med omvärlden. Det ska framförallt inte syssla med politik, så denna kampanj var ett rejält klavertramp”, menar en användare på Facebook.

Det är väldigt enkelt. Universitet ska lära ut fakta. Varken mer och varken mindre. Vad universitet ska undvika är att indoktrinera elever i olika politiska eller religiösa åsikter. Universitet ska alltså vara neutrala i frågor som inte har med fakta att göra. Åtminstone i en demokrati”, konstaterar en annan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!