Till höstterminen börjar kursen ”Feministisk postkolonialism och kritiska rasstudier” på Karlstads universitet. Kursen lägger stort fokus på rasfrågor och bredare etniska frågeställningar och man får enligt uppgift även tillfälle att diskutera förtryck av urbefolkningar.
Kursen, som går på engelska, startar höstterminen 2020 och sker på distans. För att ha behörighet ska man ha minst 30 högskolepoäng (motsvarande en termin på heltid) i genusvetenskap. Kursens syfte beskrivs som att “introducera feministiska postkoloniala teorier och kritiska rasstudier ur ett genusperspektiv”.
“Det är med både stolthet och glädje som jag nu kan konstatera att den svenska högskolevärldens allra första kurs någonsin som explicit handlar om ras utifrån ett kritiskt ras- och vithetsforskningsperspektiv“, skriver bland annat den profilerade rasforskaren Tobias Hübinette som är en av lärarna på kursen.
Hübinette, som längre tillbaka har ett förflutet inom den vänsterautonoma våldsgruppen AFA och den vänsterextrema underrättelsetjänsten Expo, lyfter fram att högskolekursen möjligen än så länge är den enda som explicit behandlar kritisk rasforskning i Europa förutom i Storbritannien. Han beskriver kursen som ett stort framsteg även mot bakgrund av att motståndet mot att studera, forska och tala om ras varit exceptionellt stort just i Sverige.
Förutom att diskutera rasfrågor och etniska frågeställningar i största allmänhet nämns som ett av de vidare målen med kursen vara att “uppmuntra studentens självständiga tänkande” bland annat om “relationen” mellan vad man kallar för “nordisk kolonialism” och “rasialiserat” förtryck.
Källa: Karlstads Universitet