I en intervju med statstelevisionen SVT:s Aktuellt träder den svenske oligarken Jacob Wallenberg, ledare för den mäktiga Wallenbergfamiljen, fram och talar öppet om familjens direkta kontakt med Sveriges politiska toppskikt, inklusive statsministern.
Han erkänner utan omsvep också familjens betydande inflytande över den svenska ekonomin, men förnekar att han skulle ha mer politisk makt än Ulf Kristersson (M).
– Jag kan få kontakt med statsministern. Jag kan få kontakt med Magdalena Andersson, säger Wallenberg.
Kontakten sker direkt, utan mellanhänder som pressekreterare, och kan ske flera gånger på kort tid beroende på omvärldsläget och vilka frågor som ska diskuteras. Wallenberg beskriver det som en naturlig del av familjens prominenta roll i samhället.
Wallenberg berättar också om hur familjen förbereder den sjätte generationen, kallad G6, för att ta över viktiga positioner inom deras omfattande bolagsimperium. Genom ett ”familjekontrakt” och regelbundna möten säkerställs att makten stannar inom den egna släkten.
– Vi har ett årsmöte och ungefär ett möte i månaden där tre från vår generation och tre från den nya generationen träffas och går igenom vad som händer, förklarar han vidare.
”Ett stort ansvar att ta”
Urvalet av arvtagare sker inom en sluten krets av familjemedlemmar, och enligt Jacob Wallenberg själv ställs det hårda krav på utbildning och erfarenhet.
Familjen kontrollerar stora företag som SEB, Investor, Ericsson, AstraZeneca och Electrolux genom stiftelser, vilket ger dem enormt inflytande utan direkt ägande. Detta system, menar Wallenberg, ger familjen en unik position i svenskt näringsliv och samhälle.
– Jag försöker balansera det här att vi bestämmer allt. Fullt så enkelt är det naturligtvis inte, det är mycket bredare och mycket mer komplext än så, hävdar han och fortsätter:
– Naturligtvis har vi mycket makt. Vi har mycket att säga till om, vilket i sin tur är ett stort ansvar att ta.
Kontrollerar tredjedel av Sveriges BNP
Den svenske oligarken förnekar dock att han skulle ha mer makt än Sveriges statsminister Ulf Kristersson och påstår istället att han ”i ett näringslivsperspektiv i ett visst segment har mycket att säga till om”.
– Men det finns väldigt många andra som också har mycket att säga till om. Så ser jag på min vardag och min verklighet, försvarar han sig.
Familjen, vars motto Esse non videri kan översättas ungefär till ”att vara men inte synas”, har länge beskrivits som Sveriges kanske mest inflytelserika och genom sitt industriimperium bedöms Wallenberg indirekt kontrollera en tredjedel av Sveriges samlade BNP.
En kritiserad familj
Kritiken mot Wallenbergfamiljens inflytande har framförallt kretsat kring deras unika maktposition i svensk ekonomi och politik, som många menar sker utan insyn eller något folkligt mandat.
Genom stiftelser styr familjen flera av Sveriges största företag utan att behöva redovisa sina beslut offentligt. Kritiker menar att detta skapar ett parallellt hemligt maktsystem där en sluten krets av arvtagare har oproportionerligt stort inflytande över den svenska samhällsutvecklingen.
Att familjen har direkt tillgång till toppolitiker och andra makthavare, utan formella kanaler, har också väckt frågor om transparens, korruption och hur mycket av makten i samhället som utövas i tysthet bakom stängda dörrar.
Christer Gardell, mångmiljardär, och grundare av fondjätten Cevian, går så långt som att peka på att det är familjen Wallenberg och inte svenska folkvalda politiker som har den största makten och inflytandet i Sverige.
– Wallenbergarna har väldigt mycket makt. Genom Investor, stiftelserna, kopplingen till EQT och så vidare. Så det är väl ofrånkomligt att sätta dem högst upp, argumenterar han.