Miljardären: ”Wallenberg styr Sverige”

publicerad 21 augusti 2023
- av Markus Andersson
Oligarkerna Jacob och Marcus Wallenberg.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Christer Gardell, mångmiljardär och grundare av fondjätten Cevian förklarar att det inte är svenska folkvalda politiker som har den största makten och inflytandet i Sverige – utan den ökända oligarkfamiljen Wallenberg.

Det är i en intervju med branschtidningen Affärsvärlden som finansmannen får frågan vem som egentligen styr Sverige.

– Wallenbergarna har väldigt mycket makt. Genom Investor, stiftelserna, kopplingen till EQT och så vidare. Så det är väl ofrånkomligt att sätta dem högst upp, svarar han då.

Inte heller på andra plats över vem som har mest makt placerar han svenska politiker – men däremot amerikanska, som han menar har ett enormt inflytande över Sverige.

– Svenska politiker har egentligen litet inflytande. Men amerikanska politiker och myndigheter, de har etablerat en juridisk apparat som ger dem stor makt att hoppa på i princip alla som gör dollar-transaktioner.

Cevians vd och grundare Christer Gardell. Foto: faksimil/Youtube/Rejlers Play

Wallenbergarna har länge pekats ut som den mäktigaste familjen i Sverige och bedöms via sitt bank och industriimperium kontrollera minst en tredjedel av landets totala BNP.

Man har också starka kopplingar till ljusskygga maktnätverk som World Economic Forum, Trilaterala Kommissionen och Bilderberggruppen. SEB-ordföranden Marcus Wallenberg sitter också i Bilderberggruppens styrkommitté.

Kritiker har tidigare pekat ut familjen Wallenberg som en del av en global oligarki ”med ofantlig makt” som i det fördolda arbetar för att förstöra demokratin och krossa nationalstaterna i väst i syfte att öka sitt eget inflytande och tillväxt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!