Invandrare slipper utvisning för korankravaller

Invandrarvåldet

publicerad 9 september 2022
- av Redaktionen
Stora invandrargrupper gick till attack mot polis och förbipasserande.

Fyra av deltagarna i påskens våldsamma korankravaller döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Samtidigt river hovrätten upp tingsrättens beslut om att utvisa två av männen – och menar att man måste ta ”hänsyn till deras personliga förhållanden”.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om de våldsamma kravallerna under påsken där hela invandrarfamiljer gick till våldsam attack mot poliser och förbipasserande och satte polisbilar och hela stadsdelar i brand – detta eftersom polisen inte förbjöd den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan att elda upp exemplar av koranen.

I början av sommaren dömdes fyra av männen av Örebro tingsrätt till mellan 4 och 5,5 års fängelse för grovt sabotage mot blåljuspersonal. Två av männen med syriskt medborgarskap dömdes även till utvisning på livstid.

Samtliga överklagade domen till hovrätten och krävde att antingen frikännas eller istället dömas för våldsamt upplopp – och på så sätt få ett betydligt kortare straff. De två syrierna som dömts till utvisning krävde också att detta skulle upphävas – medan åklagaren yrkade att alla fyra skulle dömas till hårdare straff.

Hovrätten konstaterar att de fyra männen deltagit i stenkastningen och de våldsamma angreppen mot polisen, där även flera polisbussar totalförstördes, samt att männen använt sig av mycket grovt våld.

Polisen har under lång tid utsatts för hänsynslöst våld som resulterat i omfattande fysiska och materiella skador som lett till att polisen inte kunnat fullfölja sitt uppdrag. Fängelsestraffets längd har mot denna bakgrund bestämts till 5 år för tre av männen. För den fjärde mannen har straffet satts till 4,5 år eftersom han inte befann sig på platsen under det mest våldsamma skedet”, skriver man.

Eftersom attackerna riktat sig direkt mot polisen handlar det om sabotage mot blåljusverksamhet och inte om våldsamt upplopp, konstaterar man vidare. Trots detta river man alltså upp utvisningsbesluten mot två av männen – och detta av hänsyn till brottslingarnas privatliv.

– För att utvisa männen skulle det krävas mycket starka skäl för utvisning. Även om männen gjort sig skyldiga till ett allvarligt brott så finns det med hänsyn till deras personliga förhållanden inte tillräckligt starka skäl för att utvisa dem, säger rättens ordförande Linda Hallstedt.

Samtliga fyra brottslingar får därför stanna i Sverige även efter att de avtjänat sina fängelsestraff. Vilka skäl hovrätten hade bedömt vara tillräckligt starka för att faktiskt utvisa de grovt kriminella framgår inte.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!