Regeringen: “Utländska islamister” eldade på invandrarkravallerna

Invandrarvåldet

publicerad 20 april 2022
- av Jan Sundstedt
Helgens våldsamma invandrarkravaller blev en världsnyhet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Justitieminister Morgan Johansson (S) menar att de omfattande invandrarkravallerna under påskhelgen delvis orkestrerats och hetsats fram av “utländska islamister” på sociala medier.

I en intervju med skvallertidningen Aftonbladet bekräftar Johansson att muslimska konton på sociala medier var delaktiga i att elda på de kravaller som under helgen satte ett flertal svenska stadsdelar i brand – en bild som även svensk polis delar.

Justitieministern drar paralleller till den muslimska kampanjen mot svensk socialtjänst där det tidigare i år påstods att svenska myndigheter ”kidnappar muslimska barn” – en kampanj som ska ha startats i Egypten och sedan spridits runt om i muslimska länder och till svenska muslimer. Samma individer som var drivande i denna kampanj ska alltså även ha haft framträdande roller när det kommer till att hetsa fram kravallerna under den gångna helgen.

– Vi hade en kampanj om LVU mot svensk socialtjänst för några månader sedan, den härrörde från Mellanöstern med start i Egypten. Det finns många tecken på att de har varit igång här också, kampanjat och understött detta på olika sätt.

Johansson pekar även på hur Rasmus Paludans koranbränningar och det faktum att detta enligt lagen är tillåtet i Sverige används av muslimska aktörer för att måla upp bilden av Sverige som ett ”anti-muslimskt” land och han lyfter även fram hur muslimska länders regeringar, exempelvis i Irak och Iran offentligt uppmärksammat och kritiserat Paludans intentioner att bränna koranen.

Polisen vill inte kommentera vilka muslimska länder och aktörer som tros ligga bakom uppviglingen och bekräftar att detta inte heller är en del av den pågående brottsutredningen.

Många muslimska makthavare har också gått ut och fördömt den svenska yttrandefriheten och Sveriges lagstiftning där blasfemi inte är olagligt och flera muslimska aktörer kräver också att Sverige nu anpassar sin lagstiftning efter islam och att skändning av koranen helt enkelt kriminaliseras. Sverige anklagas även för att vara ett islamofobt och rasistiskt land.

Samtidigt har mycket få muslimska makthavare och auktoriteter valt att fördöma det omfattande och mycket grova våldet som bland annat riktats mot polis, civila och ambulanspersonal. Invandrarnas våldsamma agerande har istället ursäktats och rättfärdigats.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!