Handels rapport: Lagerarbetare blir övervakade på toaletten

publicerad 26 februari 2022
- av Isac Boman

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Integritetskränkning, rädsla över att samtala med arbetskamrater och kameror uppsatta utanför personaltoaletten. Det är bara några av de kommentarer som butiks- och lagerarbetare delar med sig av i en ny rapport från Handels, där utredare kartlägger övervakning av anställda i realtid på företag runt om i Sverige.

En rapport framtagen av Cecilia Berggren och Jenny Wrangborg, utredare på Handelsanställdas förbund, visar att 29 procent av anställda inom lagerarbete i Sverige övervakas i realtid på jobbet. Trots att det är olagligt att använda kameror för att övervaka anställda är det precis vad företagen gör. Förutom kameraövervakning använder sig företag runt om i landet även av stämpelklockor, alkohol- och drogtester, digital loggning, GPS-bevakning och utpasseringskontroller, skriver Handelsnytt.

I enkätundersökningen delar butiksmedarbetare och lageranställda med sig av erfarenheter från sina arbetsplatser. Allt från att det inte är populärt hos chefen att man uppsöker toaletten på tider då man inte har rast eller lunch till att det finns kameror uppsatta utanför personaltoaletten, framkommer i rapporten.

Kameran ska bara vara till för vår säkerhet, men våra chefer har flera gånger tittat i kameran för att sedan ringa till oss och säga till om något specifikt”, säger en person i rapporten.

Även den sociala kontakten mellan kollegor på jobbet blir lidande av övervakningen. Många uppger att de inte längre vågar prata med sina arbetskamrater på grund av rädsla för vad chefen ska säga. Att övervakningen på arbetsplatser runt om i Sverige upplevs som både olustig och integritetskränkande är också kommentarer som framkommer i undersökningen.

Arbetsgivare är skyldiga att informera sina anställda om vilken typ av bevaknings- och övervakningsmetod som används inom företaget, samt vad för typ av informationsinsamling man gör på de anställda.

– All bevakning ska förhandlas med facket, säger Jenny Wrangborg i en kommentar till Handelsnytt.

Bevakning på arbetsplatser ska endast användas i legitimt syfte och vara en sista åtgärd, enligt Handels. Så kallad ändamålsglidning, att övervakning används till andra än legitima syften, är olagligt men man ser ett tydligt mönster där bevakningssystem används till andra ändamål än de ursprungliga – något man konstaterar att anställda upplever som kränkande. 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!