Funktionshindrade har det svårt att få hjälp

publicerad 16 mars 2016

Lagen säger att den som har stora, varaktiga funktionshinder ska få hjälp att leva ett självständigt liv. Det kan vara genom assistansersättning, en ersättning som de med svår funktionsnedsättning får för att anlita personliga assistenter.

– Kostnaderna för assistans till de cirka 16 000 som får hjälp är totalt 30 miljarder på ett år. Det för mycket, sa finansminister Magdalena Andersson (S) i oktober, och aviserade att regeringen ska spara på assistansersättningen.

Rasmus Isaksson, ordförande på Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, uttryckte efter Magdalena Anderssons uttalande en stark oro i Göteborgsposten den 5 november.

– Vi märker hur LLS-utredningar blir allt mer integritetskränkande och hur människor blir av med assistans på löpande band. Samtidigt blir retoriken allt mer aggressiv.

Enligt Sveriges Television är det nu vanligare att få avslag än att få rätt till hjälp med assistansersättning. Medan endast var tredje person fick avslag 2002, fick över varannan det 2014. Ökade kostnader kopplas i stället till att vårdtiden per person ökar.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!