Fritt fram att använda 3D-printad skyddsutrustning

publicerad 27 mars 2020
- av Markus Andersson
Ett skyddsvisir printat i en 3D-skrivare.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu lovar Arbetsmiljöverket att man inte kommer att dela ut böter till dem som använder icke certifierad skyddsutrustning under coronakrisen. I praktiken innebär det att det blir fritt fram att använda 3D-printade skyddsvisir i vården – en utrustningsdetalj som är mycket enkel att tillverka i stor skala.

För att förse vården och äldreomsorgen med extra utrustning har såväl frivilliga som organisationer, företag och studenter börjat tillverka visir och munskydd som man haft för avsikt att donera till dem som arbetar inom dessa verksamhetsområden.

Problemet har varit att utrustningen har saknat rätt CE-märkning och därför inte fått användas inom sjukvården utan att arbetsgivaren riskerat böter. Nu meddelar dock Arbetsmiljöverket att utrustningen som produceras med hjälp av 3D-skrivare kan användas fritt utan att arbetsgivaren riskerar sanktionsavgifter.

– Arbetsmiljöverket välkomnar initiativ för att möta bristen på personlig skyddsutrustning men det får inte ske på vårdpersonalens bekostnad. Den skyddsutrustning som används inom hälso- och sjukvården ska vara säker och ge ett ändamålsenligt skydd. Speciellt under rådande omständigheter vill vi måna om vårdpersonalens hälsa och säkerhet, säger Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket, till SVT.

Det blir alltså fortsatt arbetsgivarens ansvar att se till att utrustningen är säker, men man kommer inte att bötfällas per automatik för att man använt icke-certifierade skyddsvisir.

Region Skåne har också meddelat att man kan tänka sig att ta emot de 3D-printade visiren och ta över producentansvaret från tillverkarna, vilket innebär att det juridiska ansvaret flyttas över till regionen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!