Inrikes

Fritt fram att använda 3D-printad skyddsutrustning

Ett skyddsvisir printat i en 3D-skrivare.

Nu lovar Arbetsmiljöverket att man inte kommer att dela ut böter till dem som använder icke certifierad skyddsutrustning under coronakrisen. I praktiken innebär det att det blir fritt fram att använda 3D-printade skyddsvisir i vården – en utrustningsdetalj som är mycket enkel att tillverka i stor skala.

För att förse vården och äldreomsorgen med extra utrustning har såväl frivilliga som organisationer, företag och studenter börjat tillverka visir och munskydd som man haft för avsikt att donera till dem som arbetar inom dessa verksamhetsområden.
Problemet har varit att utrustningen har saknat rätt CE-märkning och därför inte fått användas inom sjukvården utan att arbetsgivaren riskerat böter. Nu meddelar dock Arbetsmiljöverket att utrustningen som produceras med hjälp av 3D-skrivare kan användas fritt utan att arbetsgivaren riskerar sanktionsavgifter.

– Arbetsmiljöverket välkomnar initiativ för att möta bristen på personlig skyddsutrustning men det får inte ske på vårdpersonalens bekostnad. Den skyddsutrustning som används inom hälso- och sjukvården ska vara säker och ge ett ändamålsenligt skydd. Speciellt under rådande omständigheter vill vi måna om vårdpersonalens hälsa och säkerhet, säger Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket, till SVT.

Det blir alltså fortsatt arbetsgivarens ansvar att se till att utrustningen är säker, men man kommer inte att bötfällas per automatik för att man använt icke-certifierade skyddsvisir.

Region Skåne har också meddelat att man kan tänka sig att ta emot de 3D-printade visiren och ta över producentansvaret från tillverkarna, vilket innebär att det juridiska ansvaret flyttas över till regionen.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!