Försvaret

”Försvaret klarar inte avancerat motstånd”

Den svenska Försvarsmakten kan med nuvarande budget inte stå emot avancerade anfall från fienden, säger överbefälhavare Sverker Göranson.

Sverker Göranson pekar på att Sverige står inför ett viktigt vägval när det gäller hur försvaret ska se ut efter 2020

ÖB betonar att försvaret måste välja mellan kvalitet eller kvantitet. Försvarsmakten kommer därför att satsa på att förbättra sina styrkor än att bibehålla föråldrat materiel.

Med de ekonomiska ramar som regeringen föreslagit i budgetpropositionen för 2014 förordar Försvarsmakten att högkvalitativa och högteknologiska förmågor prioriteras framför en bibehållen förbandsvolym utrustad med föråldrad materiel som inte klarar att möta tänkbara hot eller kvalificerade motståndare”, står det i ett pressmeddelande.
Pengarna räcker inte
Den budget som Försvarsmakten tilldelats av regeringen är för skral menar man och flaggar för att det behövs skjutas in mer pengar till försvaret från 2015 och framåt.

– Vi är mitt uppe i den största och mest genomgripande försvarsreformen i Sverige på över hundra år och vi ska, tills annat sägs, fortsätta arbetet med insatsorganisation 2014. De uppgifter vi löser i dag är grunden för den fortsatta utvecklingen och ger oss lärdomar för framtiden, säger ÖB Sverker Göranson.

Det hela framgår i en perspektivstudie som beställts av regeringen och som blickar fram till år 2030. Det framgår det att försvaret med nuvarande budget inte kan upprätthålla förbandsvolymen.

ÖB vill se samarbete
Försvarsmakten tycker att samarbetet med andra länder bör fördjupas och bli mer konkret. Sverker Göranson har sedan tidigare klargjort att det svenska försvaret gärna hjälper FN:s militärallians Nato och förfäktar åsikten att Sverige borde delta mer aktivt i övningar med Natos snabbinsatsstyrka (NRF).

– Är vi inte med i övningar kommer vår förmåga att successivt gå ned, sade Göransson till TT i somras.

Försvarsminister Karin Enström (M) välkomnar, den av Försvarsmakten inlämnade, perspektivplanen som ett underlag för ”regeringens och försvarets fortsatta samarbete”.

 

Läs även:
Sverige står utan artilleripjäser
Ryskt fartyg spionerade nära Sverige
Sverige allt närmare inträde i Natostyrka

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!