Inrikes

FN-utredare: Svensk polis fabricerade bevis mot Assange

Publicerad 19 februari 2020

Svensk polis ska ha fabricerat bevis för att få Assange fälld och utlämnad till USA.

FN:s särskilda utredare om tortyr menar att det svenska rättsväsendet har fabricerat och manipulerat bevis mot Wikileaks-grundaren Julian Assange i syfte att få honom fälld för sexualbrott och sedan utlämnad till USA.

– Det handlar om en modern häxprocess för syftet att statuera exempel så att media håller sig i skinnet och inte rapporterar om brott begångna av regeringar, säger utredaren Melzer till tyska ZDF.

Anledningen till att Assange flydde till Ecuadors ambassad var svenska anklagelser om våldtäkt och en rädsla för att bli utlämnad till USA och därefter torterad för att ha läckt säkerhetsklassat material.
ZTV hävdar att en högt uppsatt svensk polis i ett mejl uppmanar till förfalskning av ett uttalande som gjorts av ett påstått offer till Assange genom att ett nytt förhör ska hållas men att en gammal text kopieras in och undertecknas.

– Rättsstaten fungerar bara så länge statens djupa intressen inte hotas, när detta sker så fungerar det inte längre. Jag tror att Wikileaks var just ett sådant och att rättsstaten slutade fungera, konstaterar Melzer.

Varken svenska eller brittiska myndigheter har bemött anklagelserna. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!