Foto: Lars Hedelin

Fler ska erbjudas brottsofferstöd

Publicerad 19 mars 2017, uppdaterad kl. 11:30

För att fler brottsutsatta ska få möjlighet till stöd inför polisen bland annat en standardfråga i utredningssystemet Durtvå som ska lotsa fler till organisationer som kan hjälpa och stödja brottsoffer.

Frågan om samtycke till att polisen kan förmedla personuppgifter till brottsofferstödjande verksamhet efter att en person utsatts för brott, blir obligatorisk i utredningssystemet Durtvå där polisen tar upp anmälningar. Motsvarande fråga har tidigare funnits, men i ett annat system.

Annons:


– Vi är medvetna om att antalet förfrågningar minskat under en period. Det är viktigt att vi nu åtgärdar det. Ideella organisationer gör stora insatser runt om i hela landet. Vi vill säkerställa att de brottsoffer som vill få stöd också får det, säger Maria Agge, verksamhetsspecialist på utredningsenheten på Nationella operativa avdelningen, Noa, och ansvarig för brottsofferfrågor.

Polisen arbetar aktivt med att förbättra bemötandet och att i större utsträckning skräddarsy bemötande och information till brottsoffer. Som en del i arbetet kommer Brottsofferjouren att få möjlighet att medverka vid polisens interna utbildningar som berör brottsofferfrågor.

– Brottsofferjouren kan bidra i det arbetet genom att ta fram underlag från brottsutsatta i vilka delar stödet brister som gör att vi kan bli bättre, säger Maria Agge.

 

Källa: polisen.se

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • buscador

  Men att göra det tämligen otrevligt att utföra våldsbrott blir det inte fråga om. Buset får ostört bussa på till fromma för goda BNP statistiker.
  Pat Condells tacktal till våra kulturskapare i nutid https://www.youtube.com/watch?v=j9e_vcSut0A

 • Bertil Andersson

  Jaja, tanken kan väl vara god. Det är lustigt det här med lagar och förordningar. När det gäller den anklagade så finns det hela pärmar som reglerar att denna får rättslig hjälp och behandlas rättvist.
  Reglementet för brottsoffren och deras rättigheter ryms på en post it lapp.
  Idag måste ett brottsoffer själva dra i hela biten vad det gäller skadestånd mm.
  Rättssystemet vill gärna ge sken av att det finns en organisation som stödjer offret, det gör det inte.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend