Fiasko för SD i EU-valet

EU-valet 2024

publicerad 10 juni 2024
- av Isac Boman
Charlie Weimers (SD) har anledning att vara betydligt mer dyster än Alice Bah Kuhnke (MP).

Med 93 procent av rösterna räknade står det klart att Sverigedemokraterna gör ett riktigt dåligt val. I skrivande stund backar man med 2,1 procent jämfört med föregående val och hamnar på 13,2 procent. Det är första gången någonsin man går bakåt i ett val.

Istället går Vänsterpartiet och Miljöpartiet kraftigt framåt (+4,1 och + 2,3) och får 10,9 respektive 13,8 procent av rösterna – MP blir alltså tredje största parti och, om resultatet håller sig, större än SD.

Allra störst blir i vanlig ordning Socialdemokraterna som just nu har 24,9 procent av rösterna – följt av Moderaterna med 17,6 procent.

Inför valet riskerade såväl Centerpartiet som Kristdemokraterna och Liberalerna att åka ur EU-parlamentet – men samtliga tycks klara sig kvar där C i nuläger ligger på 7,3, KD på 5,7 och L strax över gränsen på 4,4 procent.

MP:s toppkandidat Alice Bah Kuhnke ser resultatet som en stor seger och menar att svenskarna vill ha en hårdare klimatpolitik på EU-nivå.

– De vill att EU ska bedriva en kraftfull klimat- och miljöpolitik, och jag ser det också som en tydlig signal om att man inte ser att Sveriges regering bedriver den klimat- och miljöpolitik som krävs.

“Konstigaste valrörelsen någonsin”

Även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är mycket nöjd med att hans parti ökar kraftigt och går från ett till två mandat i EU.

– Om det varit riksdagsval hade vi sopat banan med Tidöpartierna. Vi är otroligt glada att vi får ytterligare ett mandat. Det är en vänstervåg och de borgerliga backar, säger Sjöstedt till skvallertidningen Aftonbladet.

På SD:s valvaka skapade riksdagsledamoten David Lång rubriker i etablissemangsmedierna när han sjöng ”ausländer raus” (utlänningar försvinn) till Gigi D’Agostinos toner, något som också spelades in av Expressens reporter. I övrigt var det mest dystra miner och Jimmie Åkesson kallar årets valrörelse ”den konstigaste valrörelse jag varit med om”.

– Det är den konstigaste valrörelsen jag varit med om. Vi har inte fått prata om hur vi ska förbättra Europa, utan fått svara på helt andra frågor.

Lågt valdeltagande

Noterbart är också att bara varannan röstberättigad svensk (50,7 procent) tog sig till valurnorna – vilket är den sämsta uppslutningen sedan 2009. Statsvetaren Andreas Johansson Heinö pekar dock på att ”Sverige ligger i linje med övriga Europa” när det kommer till valdeltagande och menar att många partier varit mycket dåliga på att mobilisera sina väljare – SD inte minst.

Stora skillnader mellan könen kan också noteras. Om enbart kvinnor röstat i EU-valet hade Miljöpartiet fått 19 procent av rösterna och blivit landets största parti, enligt det preliminära valresultatet – och om bara män röstat hade partiet istället backat och hamnat på cirka 9 procent.

För SD är siffrorna de motsatta – partiet stöds av cirka 18 procent av männen i EU-valet, men bara 9 procent av kvinnorna. Bland förstagångsväljarna kan det också noteras att M, S och MP i princip är lika stora (21, 20 respektive 19 procent).

Vidare verkar inget av småpartierna utanför riksdagen vara i närheten av att knipa något mandat i Bryssel och ”övriga partier” tycks få sammanlagt 2,2 procent av rösterna.

Så fördelas Sveriges 21 mandat i Bryssel:

V - 2 (+1)
S - 5 (+0)
MP - 3 (+0)
C - 2 (+0)
L - 1 (+0)
KD - 1 (-1)
M - 4 (+0)
SD - 3 (+0)

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!