Bonnierägda Expressens ledarkolumnist, Gunnar Wetterberg, menar att EU-skatter bör införas för att unionens medlemsländer ska klara av ”klimatomställningen”, och att svenska politiker bör överge sitt ”omogna” motstånd mot en gemensam EU-beskattning.
Wetterberg hävdar att Sverige sedan EU-inträdet har ”spjärnat emot federalism och överstatlighet” och påstår att svenska parlamentariker sagt nej ”till högre budget” och ”gemensam skattepolitik”, samtidigt som han menar att ”fler och fler har insett vilken nytta Sverige har av unionen”.
”I stödet för Ukraina är EU centralt – och blir det än mer om Trump vinner valet, Gud förbjude. Därför borde vi fundera över budgeten och skatterna … Ju närmare Ukraina kommer ett medlemskap, desto mer ökar pressen på EU att göra om systemet. Budgeten orkar inte svälja Ukrainas väldiga spannmålsodlingar, och det måste man rimligen ordna i god tid före ett medlemskap,”, fortsätter han.
Samtidigt menar Wetterberg att ”argumenten för att lossa på skatteaxiomet inte har med budgeten att göra” utan istället handlar det om ”skatterna som styrmedel” och om att effektivisera medlemsstaternas olika verksamheter.
”Omogen svensk EU-politik”
”Därför är det dumt att begränsa EU:s verktygsarsenal, som ska kunna åstadkomma sådant som Sverige inte kan göra av egen kraft. Det uppenbara exemplet är klimatomställningen. Alla är överens om att skatter på utsläpp är det bästa sättet att uppmuntra innovationer. Det är effektivare än att försöka hitta rätt påhittighet att gynna med bidrag. Skatter uppmuntrar all uppfinningsrikedom, också på de mest oväntade ställen”, påstår han.
”Utsläppskvoterna är ett slags beskattning, men vanliga skatter vore ännu bättre. Med gemensamma skatter på fossila bränslen skulle unionens omställning komma smidigare framåt, och dessutom locka fram lösningar som andra länder kan vilja ta efter och köpa”, skriver han vidare.
Avslutningsvis anser Expressen-skribenten att ”ryggmärgsreflexen att säga nej till allt som har med skatter att göra är tyvärr ett exempel på hur omogen den svenska EU-politiken är”.