Etniskt motiverade förnedringsrån diskuterades på SVT

publicerad 19 februari 2020
- av Per Nordin
Förnedringsrånen har ökat så till den grad att SVT nu tvingas uppmärksamma den ökade svenskfientligheten.

För första gången diskuteras nu den ökade svenskfientligheten i samhället på SVT. I kölvattnen av förnedringsrånen konstaterar bland annat den tidigare polisen Mustafa Panshiri i söndagens avsnitt av Agenda att det handlar om invandrarungdomar som aktivt letar upp svenskar för att råna och förnedra dem.

Bakgrunden är ytterligare ett i mängden rån där två förövare med invandrarbakgrund rånat och misshandlat en svensk yngling samtidigt som de urinerat på denne, filmat övergreppet och spridit det på sociala medier. Det har också framkommit att en av gärningsmännen fick allt han behövde av sina föräldrar – mobiltelefon, märkeskläder och pengar, men ändå valde att förnedra och råna svenskar.

– Något man inte kan komma undan är att det finns en ganska tydlig etnisk aspekt. De här killarna letar aktivt efter svenskar att ge sig på. Vad det handlar om får man göra mer studier på. Men det gjordes en studie redan 2005 vid Lunds universitet där man intervjuade elva pojkar med utländsk bakgrund som rånade andra barn och de här pojkarna sade väldigt tydligt att ”vi är ute efter svenskar, att se svenskar ligga på marken och kyssa våra fötter ger oss makt”. Och så avslutar man med att svenskar är väldigt mesiga och gör inget motstånd när man tar ifrån dem deras värdesaker, konstaterar den afghanske tidigare polisen Mustafa Panshiri i programmet.

Ytterligare en faktor som tas upp av Panshiri i programmet är att svenskar inte har några klanstrukturer eller våldskapital för att hämnas på rånarna. Det finns inga kusiner eller släktingar att kalla in om man blir utsatt för grova brott och man bedöms därför vara lätta offer.

– Och det är ganska intressant om man spinner vidare på det. Det behöver inte vara att det är rasism som är huvudorsaken här utan de här killarna eller gärningsmännen letade också efter personer som de vet inte har något våldskapital att hämnas med, alltså de tillhör inte någon klanstruktur, en stor släkt eller kusiner som kan ge tillbaka.

De övriga i studion ville tona ner de etniska och rasistiska aspekterna av förnedringsrånen genom att konstatera att de flesta invandrare inte begår grova brott.

Förnedringsrånen har fått så mycket uppmärksamhet att vissa höga svenska politiker nu tvingats erkänna deras förekomst och till och med även talat om problemet. Dock förnekar man att det handlar om rasistiska hatbrott.

– Det är uppenbart att det finns en total brist på moraluppfattning här där unga människor – de unga killarna kan begå nästan hur vidriga åtgärder mot andra människor som helst, säger exempelvis inrikesminister Mikael Damberg (S), i programmet.

När Sverigedemokraternas Adam Marttinen frågade ut Miljöpartiets Per Bolund om rånvågen i riksdagen talade denne om att brottsligheten bör bekämpas och att brott alltid är brott, men inte heller Bolund vill erkänna eller nämna att det rör sig om förnedringsbrott där svenskar är offer och invandrare är gärningsmän.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!