Dömda för koranupplopp kan få sänkta straff

Invandrarvåldet

publicerad 8 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Tidigare kravaller i Malmö (arkivbild).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Angående domar för upplopp kopplade till koranbränningar förra året, där över 300 poliser skadades, kan vi snart komma att få se ytterligare fall där de dömda får sina straff sänkta. Högsta domstolen (HD) har nyligen beslutat att minst två hovrättsdomar rivs upp och målen måste därmed tas om på nytt.

Högsta domstolen har även tidigare ingripit och rivit upp hovrättsdomar i mål rörande blåljussabotage. I mars 2023 meddelade Högsta domstolen dom i ett mål som avsåg påskkravallerna i Örebro och sänkte i samband med detta kraftigt straffen för samtliga dömda. Domstolen gjorde även vissa normerande uttalanden kring hur det individuella ansvaret ska bedömas för den som deltagit i ett “våldsamt angrepp mot polisen” samt i frågor om straffmätning och skadestånd.

Högsta domstolen väljer nu att bevilja prövningstillstånd även i de mål som avser kravallerna i Linköping. Linköpings tingsrätt fällde i juli 2022 tre män och två tonårspojkar för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter deras inblandning i påskkravallerna. Tingsrättsdomen överklagades av flertalet av de dömda men de fälldes även i Göta hovrätt med något skärpta straff som påföljd. Samma hovrätt höjde samma månad straffen för vissa andra personer som deltog i upploppen.

Den prejudicerade HD-domen från mars pekar mot att de dömda därmed kan få sänkta straff och att skadeståndsbeloppen till de drabbade poliserna reduceras.

Som Nya Dagbladet tidigare rapporterat har det inte varit ovanligt att personer åtalade enligt 2020 års instiftade lag om sabotage mot blåljusverksamhet (även kallat blåljussabotage) döms till milda straff eller rent av frias helt.

Påskupploppen i Sverige 2022

En serie upplopp som bröt ut i flera olika städer i Sverige under april 2022. De skedde i anslutning till att ordföranden för partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, planerat ett flertal manifestationer för att bränna Koranen på olika platser under påskhelgen, som då sammanföll med den muslimska högtiden ramadan. Upploppen började i Linköping och spreds till bland annat Örebro, Stockholm, Malmö och Norrköping.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!