77 misstänkta för brott vid påskens upplopp

Invandrarvåldet

publicerad 4 maj 2022
- av Sofie Persson

Polisen har med hjälp av allmänheten påbörjat utredningsarbetet kring påskhelgens våldsamma upplopp. Just nu är över 130 identifierade och tio frihetsberövade.

̶  Vår uppskattning är att det är ytterligare cirka 200-300 personer som vi med stor sannolikhet kommer att kunna lagföra, säger nationelle kommenderingschefen Jonas Hysing.   

Under påskhelgen inträffade bland de mest våldsamma och omfattande upploppen i Sverige någonsin då invandrargrupper satte bilar och stadsdelar i brand samt överöste polis, räddningstjänst och civila med stenar, slag och andra projektiler i flera städer. Polis gick strax därefter ut med att de efterlyste videor och bilder på upploppen för att kunna ställa de kriminella inför rätta. Privatpersoner skickade in över 2000 bilder och videor, vilket hjälpte polisen i sitt arbete.

Nu har polisen efter ett intensivt utredningsarbete kring påskens händelser i skrivande stund identifierat över 130 personer som deltagit i upploppen. Av dessa är tio frihetsberövade och 77 i nuläget misstänkta för brott. Brotten omfattar bland annat försök till dråp, grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt grovt våldsamt upplopp.

̶  Vi har ett gott utredningsläge och arbetet kommer att fortgå. Vår uppskattning är att det är ytterligare cirka 200-300 personer som vi, med stor sannolikhet kommer kunna identifiera och lagföra, säger nationelle kommenderingschefen Jonas Hysing.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!