Vaccination mot livmoderhalscancer är idag kostnadsfri men blir avgiftsbelagd i sommar. Cancerfondens generalsekreterare, Ulrika Årehed Kågström, efterlyser i en debattartikel att HPV-vaccinationerna nu måste öka innan avgiften införs.
Under december vaccinerades omkring 7 000 unga kvinnor i veckan mot HPV, ett virus som i vissa former kan orsaka bland annat livmoderhalscancer. Den höga siffran berodde på en missuppfattning om att den kostnadsfria vaccinationen skulle avslutas vid årsskiftet. I januari har vaccinationsgraden sedan sjunkit markant, skriver Årehed Kågström i en debattartikel på Schibstedtidningen Aftonbladet.
Den kostnadsfria vaccinationen pågår fram till den 30 juni, därefter kommer den att kosta omkring 6 000 kronor. För att Sverige ska ha en chans att nå målet om att utrota livmoderhalscancer menar generalsekreteraren att minst 70 procent av kvinnorna födda 1994–1999 bör vaccinera sig innan avgiften införs.
”För att Sverige ska bli först i världen med att utrota livmoderhalscancer krävs att vaccinationstakten snarast återgår till tidigare nivåer, och att regionerna gör det enklare för kvinnorna att boka tid”, skriver hon.
Hon ser det som ”oroväckande” att vaccinationsgraden är låg och efterlyser en ökad insats särskilt i Skåne, Stockholm och Västra Götaland. För att nå fler föreslår hon åtgärder som förbättrad tillgänglighet, kallelser, riktad marknadsföring på sociala medier samt att erbjuda vaccinationer på event, arbetsplatser och andra mötesplatser för unga kvinnor.
Kritiserat vaccin
Av de tre godkända HPV-vaccinerna inom EU används i Sverige enbart Gardasil 9, enligt Folkhälsomyndigheten. Vaccinet, som är framtaget av det tyska läkemedelsföretaget Merck, är godkänt för användning från nio års ålder.
Gardasil infördes i Sverige 2012, men efter de allvarliga biverkningarna från svininfluensavaccinet Pandemrix inleddes en säkerhetsstudie även kring HPV-vaccinet. Läkemedelsverket avbröt dock studien 2015 innan den slutfördes, vilket ledde till protester från Rebecca Chandler, Läkemedelsverkets dåvarande säkerhetsexpert för Gardasil. Redan 2014 hade hon försökt få sjukdomen POTS klassad som en misstänkt biverkning för att få till en extra utredning, men utan framgång. Efter att ha lämnat in en skriftlig protest valde hon att avgå från sin tjänst på Läkemedelsverket.
Gardasil har även tidigare kritiserats bland annat i en dokumentär från danska statskanalen TV2, som berättar om några av de flickor som skadades allvarligt av HPV-vaccinet, och om hur deras familjer fick kämpa mot myndigheterna som vägrade att ge dem ett erkännande.