Barn under två år ska inte använda skärmar alls, enligt Barnläkarföreningens (BLF) nya råd. Barn mellan 2-5 års ålder rekommenderas att använda skärmar högst en timme om dagen.
Forskning visar att barns utveckling kan påverkas negativt om man börjar använda skärmar för tidigt. Bland annat kan skärmar blockera viktig träning under de tidiga åren som barnet behöver under den utvecklingsperioden. En senare skärmdebut är också kopplat till bättre språkutveckling. Studier pekar på att det även finns ett samband mellan tidig användning av skärmar och sämre utveckling av kognitiva förmågor samt även risker för närsynthet och övervikt, pekar BLF på i de nya råden.
BLF:s råd går i linje med både Norges och Danmarks folkhälsomyndigheter som också avråder från skärmtid för barn under två år. Även Världshandelsorganisationen avråder helt 1-åringar från skärmar sedan deras råd kom ut 2019.
Både Skolverket och Folkhälsomyndigheten håller i skrivande stund på att ta fram egna rekommendationer. BLF hade först tänkt publicera sina råd i samband med att de utredningarna är klara, men det kan dröja ytterligare ett eller två år och man anser att rekommendationerna efterfrågas redan nu, varpå man valde att publicera dem.
– Vi tycker att det är så stor efterfrågan från både allmänhet, BVC och förskola, och samtidigt har forskningen ackumulerats. Det har kommit så mycket forskning på små barn, skärmtid och språkutveckling att vi känner att vi måste dela med oss av det till landets föräldrar, säger Ulrika Ådén, ordförande för BLF, till skattefinansierande SVT.
Engagerade vuxna
BLF menar att det är vuxnas engagemang som är viktig för barnens utveckling och att barnen ingalunda går miste om något när de inte får lära sig använda skärmar tidigt.
”Barn lär sig bäst i samspel med vuxna och det finns ännu inga bevis för att digitala verktyg skulle kunna bli lika bra på att lära ditt barn nya saker som du är”, står i rekommendationerna.
Vidare avråder man från att använda skärmar för att avleda negativa känslor, man rekommenderar istället att ha med sig en liten leksak eller bok om man behöver.
”Om man distraherar eller tröstar barnet med en skärm riskerar detta att på sikt skapa fler konflikter, mer tjat om skärmar, samt att barnet inte utvecklar sin förmåga att reglera sina känslor på bästa sätt.”