Norska rekommendationen: Ingen skärmtid för barn under två år

publicerad 13 maj 2022
- av Sofie Persson

I Norge rekommenderas nu barn under två år att inte ha någon skärmtid överhuvudtaget. Även när det gäller äldre barn uppmanas föräldrar nu att minska på den passiva skärmtiden.

Under gårdagen kom det norska myndighetsorganet Helsedirektoratet med nya råd angående fysiskt aktivitet och stillasittande. Råden är baserade på råd som Världshälsoorganisationen (WHO) kom med under 2019 och 2020, men har anpassats till en norsk kontext.

Barnens skärmtid bör minskas och barn under två år rekommenderas att inte ha någon skärmtid överhuvudtaget, rapporterar norska Schibsted-tidningen VG.


Annonser:


En viktig poäng är att skärmen inte bör användas som barnvakt. Att sätta barnen framför en skärm så att de passiviseras är inte gynnsamt, säger Helsedirektoratets direktör Björn Guldvog.

Vidare betonar man att skärmtiden för barn mellan två och fem år bör begränsas till en timme om dagen och att ju kortare skärmtid – desto bättre. Däremot menar man också att det inte är skadligt med lite skärmtid och att det kan bidra till lärande, men att det måste finnas en balans.

För barn mellan två och fem år är det bättre att understryka att de ska vara fysiskt aktiva och ha social kontakt, säger Guldvog.

För äldre barn rekommenderas att framförallt begränsa passiv skärmtid på fritiden.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.