Barn bor ofta växelvis hos föräldrar

publicerad 22 oktober 2023
- av Sofie Persson
De allra flesta uppger att de gemensamt kommit överens om barnets boende.

Cirka 220 000 barn i Sverige bor växelvis hos sina föräldrar, visar en ny rapport från SCB. Det är vanligare bland barn i åldrarna sex till nio år jämfört med yngre och äldre.

I Sverige finns omkring 490 000 barn och unga där deras föräldrar är folkbokförda på olika adresser. Barnet är ofta folkbokfört hos en av föräldrarna och den vanligaste lösningen är att man har växelvist boende, det vill säga att barnet bor ungefär lika mycket hos båda föräldrarna.

Vidare bor omkring 205 000 av barnen huvudsakligen hos sin mamma, och cirka 40 000 mestadels hos sin pappa.

De flesta kommer överens

Av föräldrarna uppger 76 procent av mödrarna och 88 procent av fäderna att man tillsammans kommit överens om barnets boende. De flesta föräldrar är också nöjda med upplägget. Däremot är det också förhållandevis vanligt med föräldrar som inte kommer överens och där det kan uppstå vårdnadstvister. Bland dessa anger oftare modern att det finns ett ointresse från faderns sida gällande barnet, samtidigt som fadern oftare pekar på att man inte fått vara med och bestämma gällande barnets boende.

Gällande ekonomi menar hälften av mödrarna, och tre fjärdedelar av fäderna, att man kommit överens tillsammans. Det vanligaste är att man delar på kostnaderna eller att man betalar för barnet när man har det hos sig.

Resultaten kommer från en webbenkät från SCB som skickades ut till föräldrar som inte bor ihop där man ställt frågor om barnets boende, samt även hur man kommer överens gällande boende och ekonomi.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!